Kohalik VõimValla uudised

MTA kohtus Lõuna-Eesti kohalike omavalitsustega

Eelmise aasta lõpus arutasid maksu- ja tolliameti (MTA) ning Tartumaa ja Mustvee kohalike omavalitsuste esindajad, kuidas kohalik omavalitsus saab riigihangetel eemale hoida ausat konkurentsi rikkuvad ettevõtted ja tagada avaliku raha jõudmise korrektsete ettevõtjateni.
 
MTA maksuauditi üksuse juht Evelin Muttik: „Soovitame kõigil hangete korraldajatel alati teha tehingupartneritele korralik taustakontroll. Siin ei tohiks piirduda ainult peatöövõtjatega, vaid eriti suurt rõhku tuleks panna just alltöövõtjate kontrollimisele, sest tavaliselt esineb kõrgem ümbrikupalga risk just nende seas. Hankija saab lepingutesse lisada keskmist palka puudutava lisatingimuse, mis võimaldab maksureegleid mittejärgivad ettevõtjad hankelt kõrvaldada ka töötamise ajal.“

Kohtumisel osalenud omavalitsuste esindajad toetasid MTA sõnumit, et avaliku raha kasutamisel tuleb senisest veel enam tähelepanu pöörata hangetel osalevate ettevõtete taustale ja korrektsele maksukäitumisele.

„Igal aastal suureneb omavalitsuste korraldatud hangetes osakaal, kus peale hinna on oluline ka töö korrektsus ja tähtajalisus. Loomulikult peame avaliku rahaga objekte ehitades arvestama, et see oleks teostatud võimalikult ökonoomselt, kuid ükski tellija ei taha kokku puutuda olukorraga, et miinimumpalka maksnud ettevõtte töötajad on poole ehitustöö pealt lahkunud. Lisaks on väga selgelt objektidel näha, kas ettevõtte töötajad on motiveeritud korrektset tööd tegema või mitte. Üks motivaator on kindlasti aus palk ja head töötingimused, et töötaja väärtustaks oma tööd ja tööandjat. Elva valla korraldatavatel hangetel püüame jätkuvalt neid aspekte arvesse võtta, et lõpptulemus ei satuks ohtu,“ sõnas Elva valla majandusosakonna juhataja Hegri Narusk.

Enamlevinud avaliku ja erasektori andmebaaside kaudu saab kontrollida ning hinnata tehingupoole tausta ja maksekäitumist. Seeläbi on võimalik vähendada äri- ja maksuriske. Tehingupartnerite tausta kontrollimisest saab lähemalt lugeda siit: https://www.emta.ee/et/ariklient/maksukorraldus-maksude-tasumine/avalikud-andmebaasid-tehingupoole-tausta-analuusiks.

Kohtumisel osalesid Tartumaalt Nõo vald, Tartu vald, Kastre vald, Luunja vald, Peipsiääre vald, Elva vald ja Kambja vald ning Jõgevamaalt Mustvee vald.

Lugupidamisega

Kaia-Liisa Tabri

pressiesindaja
Maksu- ja Tolliamet

676 1115, 5694 9910

kaia-liisa.tabri@emta.ee

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X