Valla uudised

Hea postkast ja selle õige tähistamine tagab saadetiste kohalejõudmise

Postkast on midagi sellist, mis püsib aastaid või aastakümneid. Kui aga postkast pärineb ajast, mil ajalehed olid õhukesed, kirjad väikesed ja pakkidest ei teadnud keegi midagi, ei suuda ta enam „teenindada“ praeguseid hoopis mahukamaid saadetisi. Vanad ja väsinud postkastid ei taga pakkide ja kirjade kaitset ilmastiku või kõrvaliste isikute vastu ning on ka silmale koledad. Ja kui postkast pole korralikult tähistatud, teeb see keeruliseks kirjakandja töö ning oodatud saadetised ei pruugi kohale jõuda.

Seepärast on eriti oluline, et postkastid oleksid tänapäevastele nõuetele vastavad, korrektselt tähistatud ning igapäevaseks kasutamiseks praktilised ja mugavad.

Milline on hea postkast?

  • Hea postkast on lukustatav ja ilmastikukindel.
  • Postkast on mahukamate saadetiste (nädalalõpulehed jm) postitamiseks piisavalt suure avaga (minimaalselt 23×3 cm).
  • Paremad on ülalt täidetavad postkastid (saadetis pistetakse sisse ülevalt, luugiga kaetud avast, mitte külje peal asuvast avast või küljele avanevast uksest).

Valiku häid postkaste leiad Omniva e-poest (https://pood.omniva.ee ), kus suvel kehtib postkastidele ka soodushind.

Kuidas ja kuhu postkast paigaldada?

Kõige olulisem postkasti paigaldamise juures on see, et postkasti asukoht tuleb esmalt Omnivaga kooskõlastada ning alles seejärel saab postkasti paigaldada. Vastasel korral ei oska kirjakandja hakata uude postkasti saadetisi panema.

  • Postkast paigaldatakse linnas, alevis ja alevikus eramu või ridaelamu esist piiravale tänavapoolsele aiale või aiaväravale, kortermaja puhul esimese korruse valgustatud eesruumi. Kui eramul või ridaelamul puudub aed, paigutatakse postkast tänavapoolse välisukse lähedusse valgustatud kohta.
  • Külades paigutatakse postkast postiteenuse kasutaja asu– või elukohast mõistlikul kaugusel asuvasse ning autoga aasta ringi ligipääsetavasse kohta.

Kuidas postkast tähistada?

Sama oluline kui postkasti kaasaegsus ja korrasolek ning õige paigaldamine on ka postkasti korrektne tähistamine. See hõlbustab kirjakandja tööd ning välistab saadetiste sattumise valesse postkasti puuduliku või vigase märgistuse tõttu. Paljud postkastiomanikud küll eeldavad, et kirjakandja teab-tunneb kõiki postkaste ja teab, kelle saadetisi sinna panna. Pikka aega töötanud ja pühendunud kirjakandja puhul see nii ongi, kuid mis saab siis, kui tema puhkuse või haiguse ajal teenindab piirkonda asendaja?

  • Eraisiku postkastil on selgelt loetav korteri või eramu number, maapiirkonnas talu nimi ja postkastiomaniku perekonnanimi.
  • Ettevõtte postkastil on lisaks maja või korteri numbrile ka ettevõtte nimi.

Kõige ilusama postkasti konkurss

Postkast on osa avalikust ruumist. Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal kutsub Omniva postkastiomanikke üles kinkima Eestile ilusad postkastid. Selle innustamiseks asuvad Omniva ja Postimees otsima Eesti ilusaimat postkasti, mille raames palutakse inimestel saata  pilte oma kodu kaunistavatest põnevatest postkastidest. Fotosid oodatakse veebiaadressil postimees.ee/postkast kuni 6. augustini.

Osalema kutsutakse kõiki, kes tahaksid teha täiesti uue ja omanäolise postkasti või kes leiavad, et nende kodu kaunistav postkast vääriks juba praegu omaette auhinda. Lisainfo aadressilt http://omniva100.ee/#postkast.

Ilusaid ja hästi tähistatud postkaste kõigile, siis jõuavad rõõmuga kohale ka kõik ajalehed, pakid ja kirjad!

Omniva

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X