Kohalik VõimPersoonValla uudised

Heiki Hansen: „Vallavalitsus on pakkumistest väga huvitatud“

Vallamajas käib remont. Juhid, ametnikud ja teenistujad sätivad end vabadele kohtadele, et tööasju ajada. Abivallavanem Heiki Hansen kutsub ajakirjaniku lausa vallajuhi kabinetti, sest see on parasjagu vaba. Abivallanemana juhib Heiki vallamajandusosakonda ja tal on sõna öelda ka finantsosakonna tegevust korraldades. Vallamajandusosakonna koosseis on 8-liikmeline. Osakonnajuhataja on juba tööl, konkursid mitme teise anetniku/töötaja kohtadele veel kestavad.

Kas uue Elva valla ettevõtlusest on juba tervikpilt olemas?

Veel mitte. Nii vallavolikogu esimees, vallavanem kui ka abivallavanemad liiguvad vallas ringi ja tutvuvad siin tegutsevate firmadega. Mina käisin viimati Puhjas. Seal asub firma Peat Mill. See ostis 2016.aastal ära ASi Sangla Turvas pankrotivara ja sama aasta augustis käivitas tehase taas. Toodetakse briketti ja sooja Puhja alevile. Tegemist on areneva ettevõttega, mis pakub investoritele kõige laiemat koostööd. Võimalus on ka elektrivoolu tootmiseks, sealhulgas riiklikusse elektrivõrku.

Milline on uue valla majanduslik raskekahurvägi?

Töötajate arvu poolest on suurim muidugi AS Enics Eesti , mille emafirma peakontor asub Zürichis ja üle 90% toodangust läheb eksporti. Siin Elvas on ametis ligemale 700 inimest. Kirde tänavas tegutsevas firmas Saint-Gobain Sekurit Eesti toodab ligi 300 töötajat autodele karastatud küljeklaase ja lamineeritud esiklaase. Soome kontserni Ramtec OY üksus Harry Metall teeb rauatööd Rannus. Eesti kapitalil tegutsevad Elvas Marepleks, kus tehakse klaasiga sada imet, ja Rannus Melior-M, mis teeb teetöid ja valmistab puistematerjali.

Rannus tegutseb edukalt ka juustutööstus Estover. Ettevõte on osa United Estover Groupist. Käitis tugineb 100% Eesti kapitalil ja pakub täna tööd rohkem kui 200 inimesele. Ettevõte on Eesti juustuturu liider – ca 40 % turuosast. Estoveri tuntumad kaubamärgid on Traditsiooniline Eesti Juust, Hollandi Leibjuust Originaal, Piimameister Otto, Vene juust ja Hiirte Juust ning Royal Blue. Lisaks oma toodetele tegeleb ettevõte ka importbrändide turustamisega, esindades Eestis maailmakuulsaid juustubrände Philadelphia, President, Bergader, Galbani jpt. Rannu juustufirma müüb kodumaiseid piimatooteid Soome, Lätti, Leettu, Norrasse, Itaaliasse ja Iisraeli.

Rõngus areneb jõudsalt firma Promens, mis toodab survevalu ja plasttaarat. Samas Rõngus juba aastaid tegutsev Rõngu Pagar on just viimasel ajal hakanud samuti jõudsalt arenema. On mindud üleriigilisele turule ja saavutatud hea maine. Aakres, mis liideti suhteliselt hiljaaegu Rõngu vallaga ja saanud nüüd meie valla osaks, tegutseb Eesti kapitalil edukalt AS Bacula moosivabrik, kus küllap paljud elvalasedki on aastaid sahvti ostmas käinud.

Kuulsin, et Rõngu Pagar on uueks peremeheks ka senises Rõngu vallamajas. Kuhu siis Rõngu teenuskeskus läheb?

Teenuskeskus rajab tööruume kohaliku hooldekodu vanas majas.

Sahistatakse ka, et Rõngus hakatakse õlut pruulima. Unikaalsete õllesortidega juba suurt tuntust võitnud Pühaste pruulikoda, mis tegelikult asub Tartus, valmistuvat ühe üksusena Kõverasse kõrtsi kolima.

Vastab tõele.

Ajakirjanikule ja ka abivallavanemale võib andeks anda, kui me kõiki tootvaid ettevõtteid üles ei loe. Selleks on telefoniraamatud. Aga sõnastaks küsimuse nii, et millised neist kõige rohkem vallale au ja uhkust toovad?

Vald on uhke kõigi ettevõtjate üle, olenemata nende suurusest. Neist sõltub ju töökohtade arv ja läbi selle valla areng tervikuna. Lisaks eelpool mainituile on Elva vallas palju tublisid ettevõtjaid.

Räägime ehitusest ka. Plaanis on avaldada meie lehes eraldi lood nendest ehitistest, mis on fikseeritud valdade ühinemislepingus. Küll aga pakub huvi, mida on vahepeal otsustanud meie Elva Tarbijate Ühistu?

Elva Tarbijate Ühistu esitas sügisel taotluse, et võtab tagasi pargi ja parklaga seotud planeeringu, kuid palus taas jõusse tõsta eelmine planeering, mis nägi ette Konsumi hoone laiendamist Turuplatsi tänava poole. Sinna, kus on aastaid toimetanud Elva turulised.

Aga räägime lõpetuseks hoopis Verevi rannast, sest Heiki Hanseni vastutusalasse kuulub ka heakord. Ei, jutt pole sellest, et rand oleks sodine, vaid sellest, et seal pole suvisel ajal olnud pikalt mingit arendust, pole rajatud mõnd huvitavat taristut. On Roheline Konn, käimlad ja kaks riietuskabiini. Kurdetakse, et aastaid pole ranna asjus konkursse peetud.

Konkursid on olnud. Vaid paaril korral on kokku lepitud hanke pikendamises. Jutt on toitlustamisest ja korrastustööst Verevi rannaalal. Uus konkurss saab korraldatud tänavu suve lõpuks, kuna selleks ajaks lõppeb ranna kasutamise leping. Aga see ei tähenda, et eeloleval suvel ei saaks rannas teha huvitavaid üritusi, korraldada meelelahutust, sisustada vaba aega. Vallavalitsus on pakkumistest väga huvitatud.

Usutles Kalju Hook

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X