AjaluguElva linnKogukond

Postimaja lugu.

Elva Postimaja ajalugu läbi Heli Zinki silmade!

1639.a. avaldati Rootsi riigi postiordonnants, mis nägi ette Tartu-Riia teele 14 postijaama ehitamise, nende hulgas Uderna postijaam. Peale Põhjasõda kujunes välja suur postimaantee, nn. Kesritee, mis ühendas Peterburi- Riia- Saksamaa. Tee äärde ehitati postijaamad ja kõrtsid. Kõrts oli söögi- ja ööbimiskohaks.

1796.a. valmis esialgsel kujul Uderna kõrtsihoone Puiestee 1. Kõrtsipidamine oli tähtis tuluallikas ja kuulus mõisnike privileegide hulka. Viin toodeti mõisas, antud juhul Uderna mõisas. Kõrts anti rendile mõnele ettevõtlikule talupidajale, kellel polnud nõrkust viina vastu. Kõrtsipidamine sai tavaliselt rentnikule tuluallikaks, millega osteti talusid päriseks. Kõrtsmiku peres hoolitses keegi toidu eest. Toit lihtne: kartul, praeliha, heeringas, soust. Eestlaste hulgas kujunes nn. äriinimeste seisus.

Kõrtsis oli populaarseim tuba loomulikult kõrtsituba ja ööbimist võimaldasid ka mõned toad. Tallid asusid siin postijaama juures. Talumeeste hobused paigutati kõrtsihoone juurde. Uderna kõrtsi külastajad olid enamuses reisijad ja ümbruskonna talupojad. Talupoegade osakaal oli Elvas väiksem, kuna siin ei olnud kirikut. Kõrtsis sai süüa, juua ning end talveperioodil soojendada.

Ajad muutusid – 1889.a. valmis Elva raudteejaam. Liiklus kandus üle raudteele. Tekkiva asula keskus ehitatati jaamahoone ümbrusse.

31.mail 1923.a teatas ajaleht Postimees, et endise Uderna kõrtsi hoone antakse Elva alevivalitsusele. Elva alevit juhitigi paarkümmend aastat endisest Uderna kõrtsist. Samasse majja sai ametiruumid loomaarst.

1944.a sõjategevus hävitas osa kesklinnast ja postimajast ümberehitatud koolimajast.

1944.a. avati Puiestee1 majas osa kooliklasse, algas kooliperiood.

Peale rajoonide moodustamist 1950.a. paigudati sellesse majja Elva rajooni pank. 1962.a Elva rajooni kaotamise järel asus majja telefonikeskjaam. Mäletan, et maja oli täis tehnikat.

Eesti Vabariigi saabumisega Postimaja üle raudtee läks tagasi eravaldusse. Elva Postkontor toodi Puiestee1 majja. Jõulutulede ehtes kaunistab hoone Elva südalinna, seal on leidnud ruumid enda tegevuseks poed, iluteenused, kingsepp. Toimuvad jõululaadad ja väljamüügid.

Maja ajaloost räägime lähemalt 16.detsembril 2017.a. kell 12.00 Elva Linnaraamatukogu kaminasaalis. Ootame huvilisi ja uut teavet.

Foto: Inna-Inga Kalmus

 

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X