ArvamusKogukond

Repliik: Elva linn pole kusagile kadunud

“Enam ei ole linn, nüüd tuleb öelda vald”, ütlevad päris paljud tuttavad tihtipeale. Mõni teine püüab koomiliselt tituleerida ennast vallakodanikuks või püüdlikult õppida uut aadressit. Kuid millest säärased adapteerumispüüdlused? On need eestlase loomuses või pakub omavalitsuste liitumine paljudele elevust? Kas valla rõhutamine on igas aspektis üldse vajalik?

Elvalase vaatenurgast rääkides ei muutunud ju tavakodanikule aasta alguses suurt midagi, aadressis väike segadus ning linna/valla veebileht muutis hiljuti logo. Arvan, et just sedasi see jääma peakski.

Elvalase jaoks on Elva edasi linn, oma tekkeloo ajaloo ja sümboolikaga. Just nagu ka rõngulase jaoks Rõngu või puhjalase jaoks Puhja. Need on omakorda vanad kihelkonnakeskused, millel sootuks teine lugu ja väärikas ajalugu. Kui elvalasele on 80 aasta jooksul paika loksunud väikelinlase tunnetus, suvituslinna nostalgia, loomeinimeste meka, ei maksa seda lõhkuda uue pealesurutud vallajutuga – veelvähem kusagilt KOV organite poolt.

Elva nimeline vald on kaunis ja erivärviline. Nagu ka siin elavad inimesed erineva hoiakuga, ajalooga, probleemistikuga. Kui neid erinevaid värve hakata pealesurutult kokku sulatama ühtlaseks massiks, on tulemuseks hall identiteeditus, rahvamass, mis võib kasulik olla vaid poliitikutele, kuid kohalikku elukeskkonda just ei rikasta. Seega julgen soovitada, et jäägem selle juurde, et ei pingutaks selle vallajutuga ülemäära ning julgeks end ka mujal tutvustada kui rannukas, rõngulane, elvalane.

Vald ei võrdu vallavalitsusega vaid nende inimeste ja kohtadega. Võiks üle saada sellest #ühtsus, #elvavald, #olemeliitunud mentaliteedist. Selge ja tervitatav on see, et kohalik võim ühines, kuid inimesed ei peaks edasi elama vaid selles temaatikas. See on sama kunstlik kui 30 aastat tagasi öelda “eestlase” asemel “nõukogudelane”. Tunnused, mis on kujunenud aastasadu nagu Rõngu linnus, Rannu kirik või Elva mänd jäävad niikuinii kestma, ärge proovige neid kohaliku identiteedi alustalasid uue vallajutu raames unustada, pigem vastupidi.

elvalane Fred Koppel

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X