Arvamus

ARVAMUS: Vallavanem Tom, tõesta end!

“Kuna ta ei tee midagi, siis suurt kahju ta teha ei saa”, oli 2011. aasta juunikuus domineeriv arvamus elvakate seas, kui toonane linnapea Laidre suundus tööle Tartusse ning tema asemele valiti linnapeaks Toomas Järveoja. Kuus ja pool aastat hiljem oleme väga sarnases olukorras, vaid selle erinevusega, et vahepealne aeg on näinud üsna äärmustes nii seisakut kui ka tegusat juhtimist.

Mõned kurvad näited, mis samal perioodil volikogu opositsiooni juhtides mul meeles on:
* aastatel 2012-2015 küsisin igal volikogu istungil Arbi järve tondilossi arengute kohta. Kolme aasta jooksul jõudis linnavalitsus tõdemusele, et “eraomand on puutumatu ja lahendust ei ole”
* Raekoja kella vahetamine võttis aega 1 aasta
* Tartumaa Muuseum suleti otseselt linnajuhtide soovimatuse tõttu seda hallata
* Pangakontorid, linnasaun, häirekeskus lõpetasid tegevuse
* Ei tervisekeskust ega haldusreformi ei peetud vajalikuks
* “uusi objekte, mis kasvataksid oluliselt linna püsikulusid, ehitatud ei ole” – seisis 2013. aasta linnaeelarve seletuskirjas kohas kus võiksid olla pisut ambitsioonikamad sihid.

Just aastatel 2011.-2015. kestnud seisakuaastad põhjustasid hilisema võimupöörde – rahulolematus kasvas nõnda suureks, et seni tooli toetanud sotsiaaldemokraadid ka järele andsid. Oli ka põhjust: avalikke arenguid väga ei paistnud ning Elva elanikkond hääletas jalgadega – elanike arv kahanes kõige kiiremas tempos sel sajandil. Nelja aasta jooksul jõudis volikogu arusaamisele, et passiivsus linnajuhtimisel ei ole tulemuslik – hea elukeskkonna loomiseks on tarvis hoopis roppu moodi töötamist, Morka moodi võitlemist ja ületundide tegemist.

Reformierakond võitis hiljutised valimised. Loomulik, et pakuti välja ka vallavanema kandidaat. Valikuid oli, pingil on hulganisti nooremaid, energilisemaid, ambitsioonikamaid kas omast seltskonnast või partnerite hulgast (Heiki, Marika, Esta). Võinuks  anda võimaluse ehk mõnele maainimesele, lihtsalt vahelduseks (Mikk, Priit, Riina). Kas tõepoolest mitte keegi teine ei soovinud? Kas uuele ambitsioonikale vallale, mille juhtide eesmärk saab olla teha Elva piirkonnast elukeskkond nr 1 Eestis, on tarvis varem proovitud ja mitte ülemäära energilist vallavanemat nagu täna volikogu koalitsioon otsustas?

Tom on loomulikult hea mees, tubli kasvatusega Elva patrioot, kelle jaoks Elva areng on südameasi. Üks võimuliidu osapool iseloomustas teda täna värvikalt: “Tal ei ole midagi selle vastu, et teised möllavad”. Ja just sedasi ongi. Selge on see, et Elva vallavolikogu liikmete hulgas on juba ette konsensus et ei ole Tom vallavalitsuse tegelik juht, ega ka poliitiline juht mitte.

Toomas, Sul on teine võimalus, ole hea mees, tõesta vastupidist! Vastasel juhul võime jõuda taas valitsusvahetuseni.

Fred Koppel

 

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X