EkstreemsportKogukondNoored

Mida Elva ekstreemsportlased asjast arvavad?

TÄHELEPANU!
  • Elva vallas on hinnaguliselt üle saja tänavasportlase, lisaks teine sada neid, kel asja vastu huvi.
  • Valla ainus rulapark asub Elva linnas - vajab renoveerimist ja laienemist!
  • Meile lähimat sisest rulaparki Tartus ähvardab sulgemine - aeg oleks mõelda kohaliku ekstreemspordikeskuse rajamisele!
  • Elva valla ekstreemsprodikeskusest võiks vabalt saada Tartumaa Ekstreemspordikeskus!

Jätkuks teemal: Kas vald vajab ekstreemspordikeskust?

Mida arvatakse möödunud hooajast?
Istusin maha koos Elva tänavasportlastega ja küsisin neilt, mis seisud on.
Küsisin, mida arvatakse möödunud suvisest hooajast?
Tundsin huvi, kus kõige enam trenni tehti?
Pärisin, kas võistlemas ka käidi ja kuidas meie omadel läks?

Romario Siimer (22, rulataja, rulatreener): “Suvi möödus, nagu ikka, kiirelt! Kui ülikooli jõudsin lõpetada, olin juba hõivatud Elva Tänavaspordi festivali korraldamisega ning ei jäänud sekunditiki vaba aega. Sinna vahele mahtusid ka veel mõned võistlused. Ja siis tuli paraku ka õlavigastus. Peale Elva Tänavaspordifestivali hüppasin kohe tuuribussi, ning sõitsime KEERDTREPI pundiga üle terve Eesti, et õpetada ning tutvustada noortele tulevasi olümpiaalasid, mille debüüti on oodata Tokyo olümpial. Üritust rahastas Swedbank.
Peale tuuri, mis kestis kokku 10 päeva, võtsin nädalaks aja maha ning tõmbasin hinge kodulinnas Elvas. Ühtlasi mõlgutasin mõtteid, kuidas edendada siinset esktreemspordi elu. Pikka pausi ei olnud – tekkis võimalus hakata Rannus läbi viima rulatrenni noortele. Enamgi veel, samal ajal asusin tööle Võrus, kuhu rajasime Eesti kõige suurema betoonist rulapargi. Ja nii kusagil poole peal, saigi suvi otsa.

Jan Jürgen Suits (13, rulataja): Suvine hooaeg möödus rulatades. Kõige rohkem käisin Tartu Tähtvere rulapargis trenni tegemas. Võistluseid oli palju. Tallinnas, metsakoolis sain poodiumile. Elva Tänavaspordi Festivalil sain kuni 18aastaste kategoorias kõrge teise koha.

Aleksander Satškov (16, rulataja): Suvine hooaeg läks nii ja naa, sest teise poole suvest ravisin vigastust. Aga enne seda oli kõik jumala hea! Trenni tegin kõige rohkem Elvas. Võistlemas käisin ka. Elva Tänavaspordi Festivalil sain esimese koha, Tartus oli kaks võistlust. Ühe võitsin ja teisel sain teise koha. Veel käisin Lätis. Seal sain finaali, aga midagi väga head välja ei tulnud, Olin endas isegi suht pettunud.

Ron Artur Kork (15, trikirattur): Suvine hooaeg möödus kiirelt ja õnneks vigastusteta. Kõige rohkem sõitsin Elva skatepargis ja üsna palju ka Tartus. Seal on lihtsalt kõvasti paremad võimalused kui Elvas.
Käisin võistlemas Elva Slamil ja Duke Of Tartul. Elva Slamil olin “parim BMX noor” ja Duke Of Tartul sain BMX-i juuniorgrupis 3. koha.

Sai meestelt küsitud ka seda, milline on ekstreemspordi seis kogu tänases Elva vallas?

Romario: Elva valla rulataset võib julgesti nimetada Eesti parimaks. Poisid sirgusid minu käe all paari aastaga noormeesteks ning on kõik võistlused võitnud. Üldse on harrastajaid kokku umbes sada noort (BMX, rula, tõukeratas).
Meil on üks skatepark ning mõned minirampid, mis kõik on betoonist – vastupidi ülejäänud Eestile. Kahjuks on Elva rulapargi ehk meie kandi ainukese skatepargi kvaliteet väga halb. Võiks öelda, et isegi ohtlik. Kahjuks ei ole meil ühtegi siseparki, et talviti harjutada saaks. Tartus on sisepark olemas, aga sinna päris pisikesed üksi ei lähe. Seega ikka on nii, et talvega kaotame alati huvilisi. Tartu siseparki ähvardab nüüd sulgemine ning suure tõenäosusega pannaksegi see uuest aastast kinni.

Jan Jürgen: Sõitjaid on päris palju, aga rulapark on halvas seisukorras.
Tasapind on väga krobeline, kukkudes viib naha maha! Ja torud on kõik mõlkis.
Noorte rulasõitjate tase on Elvas minu arust väga hea. Kõik kes sõidavad, sõidavad hästi.

Aleksander: Ekstreemspordi seis on minu arvates suht kesine.
Sportlasi võiks rohkem olla. Park võiks olla ka parem. Seal on väga valus kukkuda. Selle pargi puhul kavandatud tase on pigem edasijõudnutele. Algajate jaoks on reilid ja boksid väga kõrged.

Ron Artur: Ka minu meelest pole ekstreemspordi seis Elva vallas kuigi hea. Sportlasi on küll palju, kuid rulaparke ei ole. Need mis on, pole kvaliteetsed. Samas sportlaste tase on ülejäänud Eestiga võrreldes vähemalt sarnane.

Rulatamine ja BMX-trikisõit on tulevased olümpiaalad. Milliseid tundeid see tekitab?

Romario: See, et rulatamine ja BMX on olümpiakavasse võetud, on muidugi tore. Seda just seetõttu, et järelikult on alad võtnud tugevalt globaalse haarde. Saab olema põnev ning kindlasti mõtlevad ka eestlased, et tore oleks, kui meie hulgast keegi osa võtta saaks. Tõsi, selle tõenäosus on umbes 0,02%. Olümpiasportlastel on mujal igal hommikul valida umbes 5 sisepargi ning 20 välirulapargi vahel, kus parasjagu treenida võiiks. Meil selliseid võimalusi pole.
Aga hoiame pea püsti, sest kindlasti saavad mõnedki meist kasvõi tibusammu võrra maailmatippudele lähemale jõuda.

Jan Jürgen: Mulle meeldib, et need alad olümpiakavva võeti, sest ma ise tegelen rulatamisega. See motiveerib mind rohkem pingutama.

Aleksander: See on eriti lahe! Väga tahaks näha, et mis ja kuidas seal kõik toimuma hakkab!

Ron Artur: See on väga hea ja motiveeriv. Kindlasti teeb see samm need alad populaarsemaks!

Talv terendab. Kuidas ja kus jätkate treeninguid?

Romario: Treeninguid jätkan Tartus, kus elan ja õpin. Käime oma pundiga tänavatel kergelt treenimas ja seda filmimas, kuid enamus tööd teeme ikkagi sisepargis. Seal harjutame uusi trikke ning teeme reaalset trenni.

Jan Jürgen: Jätkan treeninguid Tartu siseskateparkis, kui see tõesti kinni ei lähe. Soovin külastada ka siseparke teistes linnades.

Aleksander: Mina jätkan treeninguid Tartu ja Valga siseskateparkides.

Ron Artur: Lähim sisepark asub Tartus, samuti pole väga kaugel ka Valga oma. Talvel on keeruline käia Tartus või Valgas trennis – koolis peab ju ka käima. Valgas saaksin käia ainult nädalavahetustel ja ka Tartus on halb käia nädala sees. Siis ei jõua õppida järgmiseks päevaks.

Tartu sisepargi sulgemisest on tõesti palju räägitud. Tubase rulapargi ehitamine Elva valda kõlab asjaarmastajale muidugi superhea ideena, aga kas see tasuks ka ennast ära?

Romario: Enamuse Eesti siseparkide probleem seisneb selles, et tehakse see sisepark kuskile ära, aga pargiruum jääb alati liiga väikeseks.
Samas hea näide on Valgas – sinna rajati sisepark kaarhalli. Sissepääs on tasuta ja muidugi käib seal palju rahvast. Tallinnasse ehitati suur ekstreemspordi keskus Spot Of Tallinn. Lihtinimesle on see liiga kallis ning sinna satub vast ühe korra talve jooksul. Arvan, et kui natukene astuda raamidest välja ning teha mingi uudse, näiteks skandinaavialiku idee kohane ekstreemspordikompleks, kus on söögikoht ning miks mitte ka öömaja, siis tasuks see igal juhul ära!

Jan Jürgen: See tasuks ennast ära küll, sest sõitjaid ja asjast huvitatud noori on Elvas palju. Ma arvan, et sõitjaid tuleks isegi ka väljaspoolt Elva valda. See arendaks kohalike sõitjate taset ka. Konkurents läheks ägedamaks.  Soovin, et see oleks tasuta kasutamiseks nagu näiteks Valga sisepark.

Aleksander: Tartu sisepargi sulgemisest on päris palju räägitud. Peaaegu alati kui Tartus käin, kuulen seda kellegi suust. Ma arvan et Elva valla korralikus sisepargis käiks päris palju inimesi meilt ja mujalt. Usun, et see tasuks ära küll. Toimivas sisekas võiksid olla päevad, kus saavad tõukeratturid eraldi sõita. sest neid on kõige rohkem. Rulatajad ja BMX-id saaksid koos hakkama!

Ron Artur: Tasuks ära küll, kui teha kvaliteetne, korralik sisepark. Kui Tartu sisepark tõesti peaks kinni minema, siis paljud Tartu sportlased sõidaksid Elvasse trenni. Kui park õigesti ehitada, meelitaks see kindlasti huvilisi üle Eesti. Ma kujutan ette , et vald võiks seda projekti toetada ning seal peaks olema eraldi töötaja nagu Tartu skatehallis. Võiks olla ka odav pilet, et aidata siseparki üleval pidada.

Vaata lisaks:
Elva Slam 2016

Sildid
Näita rohkem

Martti Tammaru

Elva hinges! Elva tänavaspordi festivali peakorraldaja. Vabakutseline kujundaja, mahetootja. Elva Elu edendaja - portaali arendus ja turundus, martti@monday.ee
Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X