Kohalik Võim

Elva kesklinna kergliiklusteed saavad aasta pärast korrastatud

Elva saab projekti “Elva linna kesklinna piirkonna jalg- ja jalgrattateede ühendamine” raames Euroopa Liidu struktuurifondist pool miljonit eurot, et ehitada välja 1695 meetrit uusi jalgrattateid. 

Projekti käigus rajatakse uusi jalg- ja jalgrattateid Elva linna Tartu maantee, Järve tänava ja Supelranna tänava lõikudele. Lisaks paigaldatakse jalgrattaradade äärde uued valgustid, rattahoidjad, remondipostid ning parendatakse parkimislahendusi ja ülekäiguradasid.  

Elva abivallavanem Kristjan Vilu sõnul on projekti eesmärk muuta Elva linna liiklust turvalisemaks ning luua terviklik liikumistrajektoor Elva kesklinnas marsruudil Tartu mnt –Kesk tänav– Pikk tn – Supelranna – Tartu mnt ja Järve tänav. „Jalg- ja jalgrattateede rajamine loob eeldused liikumisharjumuste muutmiseks, kuid ennekõike loob selline investeering turvalisema keskkonna,“ ütles Vilu. 

Tartu mnt lõigul Keskt tn – Supelranna tn. rajatakse Tartu maantee äärde sõiduteest haljasalaga eraldatud 3 m laiume 1170 meetri pikkune jalg- ja jalgrattatee. Samuti parandatakse Tartu maantee olemasolevad ülekäigurajad, rajatakse ristmikele 4 uut ülekäigurada ning kaotatakse liiklusohutuse kaalutlusel dubleeriv ülekäigurada. Teeületajatele luuakse ootealad, tõstetakse ümber või lisatakse valgustipostid ning paigaldatakse nutikad ülekäiguraja märgisüsteemid. Ujula bussipeatus nihutatakse ülekäigurajast kaugemale, et peatuvad bussid enam teeületajaid ei varjaks. Parkimiskohad eraldatakse jalg- ja jalgrattateest äärekiviga ja viiakse eri tasapinda. Kooli esisel alal kehtestatakse kiiruspiirang 30 km/h.  

Järve tänav lõigul rajatakse sõiduteest äärekiviga eraldatud 2 m laiune jalgtee pikkusega 200m. Tänav, sealhulgas parklad, viiakse jalgeest erinevale tasapinnale selleks, et parklate manööverdusalad ei kattuks enam jalakäijate trajektooridega. Rajatakse ülekäigurada, lisatakse ootealad. Tänav muudetakse ühesuunaliseks, et anda rohkem ruumi jalakäijatele. 

Kiirusepiirang 30 km/h säilib. Tööde käigus rajatakse valgustus, mis arvestab jalgtee valgustamise vajadust. Teelõigu valmimine tagab turvalisema liiklemise sihtpunkti ning soodustab teenuste mugavamat kasutamist. 

Supelranna tänaval (alates Elva Haigla) kuni Pikk tänav rajatakse 325m pikk ning 2 m laiune sõiduteest äärekiviga eraldatud ja eri tasapinnas jalgtee, mis ühendab 2022. aastal rajatud jalgtee osa Elva haigla juures ja 2021. aastal rajatud Pika tänava jalg- ja jalgrattatee. Selleks, et jalgtee tänavale ära mahuks, vähendatakse sõidutee laiust ning vähendadatakse piirkiirust. Tööde käigus rajatakse kaks valgustatud ülekäigurada (laste mänguväljaku Seeneriik juurde ja teine Pika tn ristmikule).  

Projekti kogumaksumus on 799 635,64 eurot, millest Elva valla omaosalus on 299 635,64 eurot. 

Ehitustöödega alustatakse selle aasta detsembris, ehitustööd jõuavad eelduslikult lõpule septembris 2025.  

SIMMO SAAR

Kommunikatsioonijuht

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X