KogukondVaba AegValla uudised

Päästeameti üleskutse: veedame pühad ohutult!

Jõulud ja pikk nädalavahetus on ukse ees. Selleks, et pühad mööduksid ohutult, tasub meelde tuletada koduse ohutuse põhitõed.

Jõuludeks valmistavad paljud pered maitsvaid jõuluroogi ning köögis on toimetamist rohkesti. Süüa tehes tasub meeles pidada, et kuigi isuäratav pühadetoit tahab pliidil või praeahjus sageli mitmeid tunde veeta, kasutab hoolas kokk köögikella või püsib köögis ja jälgib, et miski kõrbema ei läheks. Detsembrikuus on päästjad saanud kõrbema läinud toidu tõttu 13 väljakutset, tulekahjusid neist õnneks ei arenenud. Kogu aasta jooksul on päästjad kõrbema läinud toidu tõttu reageerinud 438 sündmusele, neist 28 juhul on kõrbemisest arenenud juba tulekahju. Sestap tasub meelde tuletada, et kui teed sööki, jää kööki.

„Kuna köögis käivad käsikäes kõrged temperatuurid ja kergesti süttiv rasv, tuleb toidu valmistamisel olla ettevaatlik ja hoolas. Ohutuse huvides tasub käepärast hoida esmased tulekustutusvahendid, näiteks tulekustutusvaip või rasvakustuti, millega saab ohutult lämmatada ka rasvast tõusnud leegid. Meeles tuleb pidada, et süttinud rasva ei tohi kustutada veega – vesi paiskab kuuma rasva laiali ning annab põlengule kustutamise asemel hoogu juurde,“ ütles Päästeameti vastutav Erkki Põld.

Ohutust tuleb kindlasti meeles pidada ka väljaspool kööki. „Küünlaid põletades peab hoolitsema selle eest, et küünal oleks kindlalt kinnitatud ning eemal kergesti süttivatest materjalidest. Küünlajalg olgu kivist, klaasist või metallist ehk süttimatust materjalist. Küünalt, nagu lahtist tuld ikka, ei jäeta hetkekski järelevalveta,“ lisas Põld.

Kuuse ehtimisel soovitab Päästeamet loobuda elava tulega küünaldest – kuuseoksi kaunistavad küünlajalad on paraku üsna ebakindlad ning õnnetuse juhtumise oht on suur. Tavaliste kuuseküünalde asemel tasub eelistada elektrilisi jõulutulesid, kuid neidki ei tasu elektrivõrku järelevalveta jätta.

Külmal ajal ahju, pliiti või kaminat küttes hoolitsege selle eest, et kolde lähedal poleks kergesti süttivat materjali ning tuli ei jääks omapäi ning veenduge, et kodus olevad suitsu- ja vingugaasiandur on töökorras. Teadlikult ja ohutult käitudes saab ära hoida nii mõnegi õnnetuse.

Selleks, et jõulud ja aastalõpp tooksid rõõmu, tuletame meelde peamised koduse tuleohutuse näpunäited:

  • Kontrollige, et teie eluruumides olev suitsuandur ja vingugaasiandur oleksid puhtad ja töökorras. Seda aitab kindlaks teha testnupu vajutamisel tekkiv helisignaal. Jälgige, et anduri eluiga ei oleks möödunud. Aegunud seade vahetage uue vastu.
  • Road valmivad pliidil või ahjus küll ise, aga kõrbemise vältimiseks tuleb toidul silma peal hoida.
  • Kuuse kaunistamisel kasutage päris küünalde asemel elektriküünlaid ja veenduge, et need oleksid terved. Ärge jätke jõulukaunistusi ööseks vooluvõrku.
  • Põlevaid küünlaid ei tohi mitte kunagi panna kergesti tuld võtvate materjalide lähedusse ega jätta järelevalveta.
  • Avatud koldega kütteseadet ei tohi jätta järelevalveta, sest koldesuust lennanud sädemest võib süttida põrand või vaip.
  • Vooluvõrku ei tohi elektriseadmetega üle koormata, sest kuumenenud juhtmed võivad lühisesse sattudes süüdata ümbruse. Kasutada tohib ainult töökorras elektriseadmeid.

Päästeamet

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X