Elva linnEttevõtlusKogukondVaba Aeg

Kuidas sündis “Meelte Videvik”

Nüüd on 17.augustil toimunud Kristjan Järvi Meelte Videviku festivalist möödas juba veidi enam kui
nädal. See kauaks meeldejääv sündmus sai alguses ühe naise peas sündinud mõttest, mis kasvas eredaks visiooniks. Selleks naiseks on Monika Kello.

Monika Kello, foto: Ragnar Vutt


Monika on särav naine, tegutseja, põline elvakas. Monika on võtnud oma südameasjaks tuua oma sünnilinna – imeilusasse Elvasse rohkem sündmusi ja inimesi. Et siin oleks rohkem üksteise mõistmist, rõõmsat meelt ja avatust, arendavat ning nauditavat vaheldust igapäevaellu. Aastal 2022 asutas ta koos grupi sõpradega Elva Valguskoja – Tervise ja Heaolu Keskuse, mis asub vana apteegi ruumides Kesk tänav 35. Mittetulundusühinguna tegutseva Elva Valguskoja eesmärk on pakkuda inimestele võimalust kooskäimiseks, mõnusaks ajaveetmiseks ja igapäevarutiinist väljatulekuks. Toimuvad kontserdid ja helirännakud, kohtumised huvitavate inimestega, vestlusõhtud, saab osaleda jooga- ja võimlemistundides ning erinevates teraapiates. Oma tegevusega soovime inimestes tekitada rõõmutunnest, hetkes oleku nautimist ja iseenda väe leidmist. Elva Valguskojas on olemas ka haruldane ja kogu Baltikumis ning põhjamaades ainuke ja ainulaadne Tahhüoni kamber.

2023. aasta suvel käis Monika Pärnus Kristjan Järvi kontserdil ja seal sündis tal idee, et Kristjan Järvi võiks tulla Elvasse. Samal õhtul peale kontserti leidis ta võimaluse Kristjanile oma ideed tutvustada ja vahetatigi kontaktid. Järgnes periood, kus oli palju läbirääkimisi, kuni selle aasta veebruaris sündiski positiivne otsus. Monika võttis oma kanda väga palju – kogu festivaliala muinasjutuliseks võlumaaks kujundamise. Ta tegi seda paljuski oma vahenditest, kaasates kogu oma vabatahtlike tiimi – Valguskoja liikmed ja head sõbrad.

Elva Valguskojast sai festivali kaaskorraldaja. Piletilevi kõrval ainsana saime õiguse müüa pileteid ka paberkandjal. Meie soov oli, et kohalikud elanikud saaksid tulla festivali nautima taskukohase hinnaga – kuni reedeni müüsime pileteid soodushinnaga. Kogu ruumiloome ja selle teostuse eest vastutas Monika koos Elva Valguskojaga. Tema visioon oligi see, mida te nägite festivalialal, metsas ümber Arbi järve ja ka järve peal. Sinna liideti Kristjani nägemus ning Are Altraja ja teistegi ideed ja nii see sündis – maagiline muusika võlumaa sadade dekoratsioonidega: lindid, palmikud, värvilised ledlambid, elus tuli. Lisaks laval toimunud lasershowle lõid meeleolu ja lisasid valgust võimas lõke ja tõrvikud ning väiksemad lõkked ümber kogu järve.


Kõige keerulisemaks kujunes toetajate leidmine, keda paraku kahjuks ei leitudki. Sündmus ei olnud ju aastaid ette planeeritud. Vist ei usutud Kristjan Järvi spontaansusse ja loomejõusse ega nähtud ette, kui võimas see kõik tuleb. Sellest oli Monikal kõige rohkem kahju. Nii kujuneski olukord, kus lisaks piletimüügist laekunud rahale (pileti hind oli taotluslikult madal) sai kogu Elvale tuntust ja head mainet toonud festival läbi viidud vaid eraisikute vahendite toel. Selgus, et pooled esinejatest olid Elvas esimest korda elus. Sama kuuldus korduvalt ka publiku hulgast: “Siin on nii ilus, kuidas ma küll varem pole siia sattunud…”.

Kuna Elva vallal polnud võimalik festivali korraldamiseks rahalist toetust eraldada, siis lauluväljaku rendi 500 eurot maksab Kristjan Järvi Elvasse kutsuja ja kaaskorraldaja Elva Valguskoda. Kui mõni elvakas tunneb soovi meid toetada rendi maksmisel, siis meie a/a nr on EE044204278625992004, saaja: MTÜ Elva Valguskoda – Tervise ja Heaolu Keskus.

Suured tänud kõigile vabatahtlikele, kes olid abiks arvukate dekoratsioonide paigaldamisel ja ülesriputamisel ning lõkete ja tulede seadmisel lauluväljakul ja ümber kogu Arbi järve. Täname vallavanemat Priit Värvi ja Rõngu Pillimuuseumi rahvast, kes organiseerisid kohale klaveri Rein Rannapi etteasteks. Samuti täname Elva Varahalduse töötajaid, kes varustasid puudega arvukaid lõkkeid ümber järve. Tänud ka Elva valla tublidele ettevõtjatele ja käsitöö tegijatele, kes said oma tooteid külastajatele pakkuda. Kõigele vaatamata oli lõpptulemus võimas.


Täname Elva linna ja selle elanikke sooja vastuvõtu eest!


Elva Valguskoda

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X