PersoonSportVaba AegValla uudised

Albert Tamm – Elva vallast pärit Eesti parim kettalennutaja

Discgolf on Eestis üsna uus, kuid viimastel aastatel hüppeliselt populaarsust kasvatanud spordiala ning täna on meil juba kolm professionaalset maailmatasemel mängijat. Üks neist on pärit siitsamast Elva vallast. Saage tuttavaks – Albert Tamm.

Kes ja mis?

21-aastane eluaeg sporti teinud Albert õpib Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis füsioteraapia eriala viimasel kursusel. Varasemalt kaheksa aastat sulgpalliga tegelemist sundis teda ennastki vahel abi saama ja nii ei olnud kõrghariduse osas peale keskkooli pikalt mõtlemist. Küll aga naljatleb ta täna, et õppima asudes pöörati tema arusaam füsioteraapiast pea peale, sest hõlmab see lisaks spordiga seonduvale veel palju muudki. Pikas perspektiivis loodab ta enda jaoks siiski just need kaks asja siduda. Diplomi pidulikule vastuvõtmisele aga jõuda ta ei pruugi, kuna samale ajale langevad ka suured võistlused USAs. Kumma kasuks Albert otsustab, ei oska ta ise veel ette näha.

Discgolf’i leidis Tamm enda jaoks 2014. aastal. Ta meenutab esimest mängu koos sõpradega ja tunnistab, et väga pikka veenmist vaja ei olnudki, et ka edaspidi rajale minna. Esmalt algajatele loogilisemana tunduva ja lutsuviset meenutava eeskäeviske ära õppinud Albert nägi sõpra ka tehniliselt väljakutsuvamat tagakäeviset tegemas ja hakkas kogu tehnikat lähemalt uurima.

Aastatepikkune pühendumine on Alberti tänaseks tõstnud Eesti esinumbriks. Arvestus käib mängijareitingu alusel, milles 1000 punkti piiri ületamine näitab tõeliselt kõrget taset ja selliseid mehi on meil täna Eestis kaks – Albert Tamm ja Silver Lätt. Ära tasub märkida ka kolmandat kohta hoidev Kristo Raik, kes lausa Elva linnas elab.

Ameerika

Kõrge lennuga oli Alberti discgolf’i karjääär juba üsna alguses. Esimesed juunioride klassi kullakohad tõid 2015. aastal Valgjärve Open ning EDGL Karika IV etapp Annikorus. Järgmisel aastal saavutas ta samuti juunioride klassi esikoha lisaks Valgjärve Open’ile ka suvistel ja talvistel Eesti Meistrivõistlustel.

Täna on Tamm üks professionaalsetest kettagolfaritest, kelle jaoks võistluste mõttes on Eesti väikeseks jäänud. Juba mitu hooaega on käidud võistlemas pikema discgolfi ajalooga riikides nagu Soome, Rootsi, Kanada ja USA ning sel hooajal sai eestlased tõeliselt maailma tasemele viidud.

Foto: Eino Ansio

USAs käis Albert esimest korda maailmatippudega tutvust tegemas selle aasta veebruaris. Suve alguses osales ta soojenduseks veel mõnedel Eestis peetud võistlustel ning juulis võitles Soomes nendesamade maailmatippude kõrval välja omale European Open’il ülikõrge kolmanda koha. Augustis pandi punt jälle kokku ning Albert Tamm, Kristin Tattar ja Silver Lätt võtsid ette külastuse teisele poole ookeani. Kokku osaleti mitmetel erinevatel võistlustel USAs ja Kanadas. Alberti jaoks edukaimana võib välja tuua Delaware Disc Golf Challenge – National Tour’i, kus ta seitsmenda koha saavutas. Olulisimaks võistluseks aga võiks pidada United States Disc Golf Championship’i, mida toetajad kodumaal põnevusega jälgisid.

Kõige suuremat õhinat tekitab ikka see, kes on viimasel päeval lead card’is ehk need neli, kes viimasel otsustaval ringil üksteise kõrval parimat mängu ja vaimset tugevust testivad. Taas oli Tamm selles satsis maailma parematega rinda pistmas. Esineliku hulka ta lõpuks siiski ei jäänud, kuid saavutas 116 osaleja seas kümnenda koha, mis on väga märkimisväärne tulemus. Samas tuleb välja tuua selle ürituse naiste võistlus, United States Women’s Disc Golf Championship, kus tegi ajalugu Kristin Tattar, alistades absoluutse maailma esiku ja tuues USA Meistrivõistlustelt esimese eurooplannana koju naiste kulla. Kokkuvõttes tegid eestalsed sel hooajal omale nime. Aga ka hüüdnime.

Albert “Bazooka” Tamm

Juba Euroopa Meistrivõitslustel Soomes selgus, et Albert teab, kuidas rahvale mängida. Keset võistlust, peale edukalt sooritatud pikka putt’i arvas ta, et nüüd on hea aeg kino teha. Ta laskus põlvili ja imiteeris bazooka tagasilööki jäljendades oma äsja sama võimsalt sooritatud viset. Sama kordas ta USAs ning hea mängu ja huumoriga on mees endast kustumatu mulje jätnud. Vaimukas etteaste on välja toodud ka EM TOP-10 jäädvustuste hulgas, mida saab näha siin ja vaadata tasuks ka ideaalse kaameratööga kordust aegluubis!

Tulevik

Albert Tamm, Silver Lätt ja Kristin Tattar on nüüdseks juba mõned aastad kuulunud Rootsi kettatootja Latitude 64° Pro Team’i. Käesoleva aasta saavutuste tulemusel pikendati ja parendati kõigi kolme lepingutimingimusi veelgi ja lisaks ketaste jm varustuse näol, on neil nüüd ka igakuine sportlase palk. Muuhulgas saab Albert tuuritamiseks uhke Latitude 64° matkaauto ning boonusena disainib tehas tema auks täiesti uue ketta. Seega, kui viis aastat tagasi oli kõhklusi, kas ikka vahetada sulgpall discgolf’i vastu, siis täna on see otsus end igati õigustanud. Järgmisel hooajal tuuritatakse USAs, kuid veel aasta peale seda jääb Albert sinna juba tõenäoliselt pikemaks ajaks. Tema sõnul on tipptasemele vaatama sealsed mängijad väga sõbralikud. Omaks on võetud nii Albert, kui ka eesti naljad, mida viimane neile usinasti tutvustanud on.

Albert Tamm. Foto: Celin Lannusalu

Küsimusi

Kui saaksid võtta ainult ühe ketta, millega läbida ükskõik milline rada, siis mis see oleks?
V: Mace või Harp.

Lemmikrada Eestis?
V: Elva, Mäetaguse, Kõrvemaa ja Õru.
Muuseas on hetkel eestlastest Alberti käes Elva ja Mäetaguse rajarekord.

Vuntsi lugu? Albert on juba mõnda aega uhkelt vuntse kandnud ja et mitte kõlakatele toetuda, otsustasin üle küsida.
V: “Osalesin kahel stiili teematikaga üritusel ja mõlemal korral käis mu outfiti juurde vunts. Peale seda mõtlesin, et palju ma ikka neid kleepse ostan ja kasvatan hoopis ise. Ja nii see läks. Mul on visioon milline vunts mul lõpuks jääb, aga see veel vajab natukene aega”.

Autor: Silja Madison

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X