KogukondKultuurSportVaba Aeg

Ainokad tähistavad viiekümnendat

Kui Aino Randver 1969. aastal Elva koolis kehalise kasvatuse õpetajana tööd alustas, pani ta kohe võimlema ka kolleegid. Liikumisrõõmu ja vaimuerksust jagab tragi juhendaja võimlemishuvilistele tänaseni.

Tänavu sügisel viiekümne esimest hooaega alustanud võimlemisrühma Ainokad liikmed ja juhendaja on lisaks kehalise vormi eest hoolitsemisele ka aktiivsed seltsielu korraldajad ja traditsioonide loojad ning hoidjad. Aino Randveri sõnul ongi Ainokate motoks „Terves kehas terve vaim” ja terve keha ning terve vaimu saavad kõik nii võimlemistunnist kui ühistelt ettevõtmistelt alati kaasa.

Oma traditsioonide ja aktiivse seltsieluga Ainokatel on oma lipp, tõotus, regilaul ja kauni kujunduse ning juhendaja nimega ühine treeningvorm. Võimlemisrühmas on igaühel oma amet, nagu näiteks revident, kultuurinõustaja, veinimeister, pontšikute meister, meditsiiniline nõustaja, majandusminister…

Hooaja ava- ja lõpupeod peetakse Peedul Elva jõe ääres Virve Saare kodus, kus perenaine valmistab selleks puhuks potitäie tervislikku rammuleent ning toimub spordipäev koos sauna ja suplusega külmas jõevees.

Alates 2001 aastast on kõik üheskoos ettevõetud tegemised ka kenasti üles tähendatud arhiivi, millel pealkirjaks „Võimlemine on naise tervise ja ilu pant”. Kokkuvõtte toimunud sündmustest kirjutavad järjest kõik Ainokad ning lugude ja fotode arhiiv on aukartustäratavalt mahukas.

Erinevate tähtpäevade puhuks luuakse ka päevakohane laul, kus laheda huumoriga aasitakse läbi oma tegevused ja tegelased. Oma tublisid võimlejaid premeerib treener tähtpäevadel aukirjade ja kuldsete šokolaadimedalitega. Juubilarid pannakse laulu sisse ning igaühe jaoks on tal varuks võimlejat iseloomustavad luuleread. Ettevõtliku treeneri eestvedamisel ka kepikõndi harrastav võimlejateseltskond on atraktiivsete kostüümide ja temaatiliste laulude esitamisega olnud Elva linna jüriööjooksudel alati üks tõmbenumbreid.

Ainokad ei jäta tähistamata ka rahvakalendri tähtpäevi, lisaks peetakse stiilipidusid, käiakse matkamas ja korraldatakse käsitöönäitusi.

Igal kevadel hoooaja lõpus saavad tublid võimlejad treenerilt tunnistused hinnanguga selle kohta, kuidas aasta jooksul on trennis osaletud ja kui stiilselt võimeldud.

Uutel tulijatel tuleb vastu võtta Ainokate tõotus ja täita ülesanne „mängleva kergusega jalg kaela taha”. See on aga väikese vimkaga katsumus – pole ju täpselt öeldud kelle jalg või millise kaela taha selle peaks panema. Eks siinkohal on proovilepanek ka vaimsete võimete osas. Üks nutikas uustulnuk võttis tundi kaasa nuku, millel jalg vupsti! kaela taha käis ja ülesanne oligi mängleva kergusega sooritatud ning võimemishuviline täieõiguslikuks Ainokaks vastu võetud.

Aino oskab andekalt panna oma võimlejad nii laulu sisse kui näputöösse. Foto: Kayvo Kroon

Algusest tänaseni

Võimlemisrühma tegevuse algusajal nakatusid Aino Randveri poolt Elvas valla päästetud võimlemisepisikuga ka tervishoiu- ja kaubandustöötajad. Toona oli kaubandustöötajate vabariiklikul suvespartakiaadil rühmvõimlemine võistluskavas ja Elva tublidel võimlejatel oli palju esinemisi ning toredaid auhinnavõite, alati oldi ikka esikolmikus. Osaleti ka Tartu võimlemisvõistlustel ning Tartu rajooni õpetajate austamise päevadel.

Paarikümne võimlejaga alustanud rühmas on parematel aegadel olnud kaasalööjaid koguni 43, praegu on nimekirjas 22 võimlejat.

Algusest peale on võimlemas käinud oma ea kohta silmapaistvalt rühikas ja kena olemisega 89-aastane Ruth Mälgi. Staažikam osaleja on veel Helve Pärn 48 aastaga ning 25 aastat on kaasa löönud Virve Saar ja Tiiu Karp.

Ärksa vaimuga Aino Randveril jätkub tegevushuvi mitmetel aladel.Ta on loominguinimene, kes seab andekalt kokku luule-ja lauluread, mõtleb välja vahvaid kostüümikavandeid ning põimib oma näputöödesse kauneid värvikaid mustreid. Aino loomingulised fantaasialennud on tõesti vägagi lennukad.

Üks ainulaadsemaid ülllitisi on tikkimistöö Ainokate rühma võimlejate ja juhendaja graatsiliste värviliste figuuridega, igaühel kenasti ka nimi juures. Vahva tikandipilt valmis järjekordseks Ainokate käsitöönäituseks.

Tegusa võimlemisrühma tegemised on väärinud äramärkimist ka vabariiklikul tasemel. Ainokad ja treener Aino Randver on pälvinud kahel korral tunnustuse Eakate Festivali traditsioonilisel konkursil „Aastad täis sära ja väärikust”. Aastal 2012 sai Elva seenioride võimlemisrühm Ainokad auhinna spordi kategoorias ning Aino Randver pälvis 2014. aastal tunnustuse persooni kategoorias.

 

Ainokate arvamusi

Helve Pärn

Kui mõelda, et meie Aino võimlemisrühm saab juba viiskümmend, siis võin rõõmustada selle üle, et olen ikka veel tegus ja suudan kaasa teha. Ei ole mingit tüdimust ega väsimust tekkinud, alati kohe ootad, millal jälle võimlema saaks. Kui mõnikord on enesetunne kehvavõitu ja tuju allapoole nulli, siis mõtlen, et kuidas küll jõuan täna kaasa teha. Kui aga tund on ära tehtud, siis olen saanud tõeliselt positiivse laengu! Ja koju kõndides tunnen, et olen kuidagi ka nagu pikemaks kasvanud… Meil on siin oma kogukond ja no kohe tahad siin käia ja kõiges kaasa lüüa!

Palliharjutused toovad võimlemistundi koloriiti ja elamuslikkust. Foto: Kayvo Kroon

 

Virve Saar

Oleme nagu üks pere. Aino on nagu pere ema, kogu aeg ta kamandabja ütleb, mis ja kuidas teha. Kõige toredam on see, et Ainokate seltskonnal on valitsev üksmeel. Kui midagi ette võtame, siis alati teevad kõik kaasa. Jüriöö jooksudel oleme kõiksuguseid rolle mänginud, olnud pioneerid ja piraadid, need on nagu omaette etendused. Võimlemistunnis on ikka ka raskemaid harjutusi, aga Aino ütleb, et tehke nii, nagu suudate. No kui üks asi on juba 50 aastat kestnud, siis selle aja jooksul on ka inimesed natuke vanemaks muutunud ja võib-olla kõigega nii hästi hakkama ei saa nagu varem. Aga ega kusagil mujal ei saa ka nii palju kiita kui Aino võimlemistunnis!

Tiiu Karp

Mul on väga hea meel, et olen Ainokate hulka sattunud. Virve kutsus kaasa ja leidsin siit eest palju uusi sõpru, kes on head kambajõmmid. Väga palju huvitavaid ideid on olnud ja oi, mida kõike koos oleme korda saatnud! Aino on fantastiline energiapomm ning kiidab meid kogu aeg. Läheme siit koju ja tunneme, et oleme kohe mitukümmend aastat nooremaks saanud. Kõik valud ning mured on kadunud ja tuju hea.Võib edasi mütata küll!

Mare Nõmmik

Siin käimine võib tekitada inimestel sõltuvust. Ja nagu näha, ongi juba tekitanud! Aino on väga tubli, et on jõudnud ja tahtnud vedada seda üritust. Ja ilmselt kavatseb ta seda edaspidigi teha.

Karin Veskimäe

Aino oma oleku ja isiksusega tõesti aitab kõiki. Ta on särav ja mõistev inimene, võimlemistunnis saab kosutust nii keha kui vaim . Imestan, kuidas ta teeb kõik harjutused kaasa, loeb kogu aeg üks-kaks- üks-kaks ning seletab veel sealjuures, kuidas õigesti hingata ja harjutusi teha. Kuidas ta küll jaksab! Kui tunnis maksimaalselt kaasa teed, siis see on ikka väga kõva treening. Aino annab meile palju ja samas on ta ise öelnud, et tema jaoks on kõige tähtsam jagada seda, mis tal anda on. Ja see and on vägagi tänuväärne!

Aino Randver

Ainokad 50 toob mulle väga ilusaid mõtteid, mis kõik aastate jooksul on varem tehtud on ja mis veel on tulemas… Palju tööd on ikka ära tehtud jah, nagu elutöö kohe…. Aga niipalju kui jalg tatsub ja tahtmist jätkub, tegutseme aga edasi!

Seda ära jätta ei saa, naised väga ootavad alati võimlemisaega ja soovivad ikka oma keha harida ja ihuliikmeid kosutada. Heameel on, et saan neile midagi anda, anda seda, mille pärast nad siia võimlema tulevad. Tähtis on, et kõik võimlemistunnist ikka rõõmsal meelel koju lähevad! Naiste säravad silmad annavad mullegi head energiat. Viimasel ajal on mul küll tervisega probleeme, kuid ikka tulen tundi, sest naised nii tahavad, ütlevad, et tule ja kasvõi ainult istu ja juhenda, ole aga kohal. See kõik aitab võidelda ka haigusega, viib mõtted mujale ja toob igapäevaellu meeldivaid emotsioone. Nii on minu jaoks igas päevas midagi uut ja ilusat.


Kirjutas Milvi Kapaun

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X