AjaluguElva linnSündmusedTurismVaba Aeg

Elva uus linnakeskus saab täna nurgakivi

12. septembril asetatakse Elva uuele linnakeskusele pidulikult nurgakivi, tähistamaks uue linnasüdame peatset valmimist arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum" raames. Elva uus linnakeskus saab lõpliku kuue oktoobri lõpuks.

Linnasüdame rajamise projekt toob Elvasse ajakohase, jalakäiasõbraliku ja tegevusi täis avaliku ruumi. Projektiga korrastatakse kogu Kesk tänav ja ehitatakse linnaväljak. Tänaval uuendatakse pärnaallee ja juurde tuleb 49 tänavaäärset parkimiskohta. Peale selle on eraldi rajatud kergliiklustee ning jalgtee on palistatud haljastatud istumispesadega.

Keskväljakule paigaldatakse laste mänguala tasakaalupallide ja -rajaga, liumägi ja vedrukiiged. Sportimiseks paigaldatakse trenažöörid, lauatenniselaud ning puhkamiseks võrkkiiged ja soojad kivid. Janu saab kustutada joogipunktis. Arbi järvele ulatuvale keskväljakule ehitatakse puidust rannaplatvorm koos vee kohal oleva lamamisvõrgu ja purskkaevuga. Arbi järve ääres hakkab asuma ka avalik tualettruum.

 

Elva vallaarhitekt Jaanika Saar ütles, et uus linnakeskus annab Elvale südame. „Elva linna keskväljakut on sisuliselt asendanud Kesk tänav, mis kulgeb ajaloolise raudteejaama ja Uderna kõrtsihoone vahel.” Saar lisas, et linna aktiivne keskus on aegade jooksul rännanud kord ühele, kord teisele poole tänava otsa. „Ehitustööde lõppemisel on ka Elval keskväljak, kuhu tähtsateks sündmusteks koguneda. Loodame väga, et uus linnaväljak jõuab elvalaste südamesse,” rääkis vallaarhitekt.

Saar lisas, et uus linnasüdame lahendus arvestab väga hästi Elva väikelinna olemusega ja ei satu vastuollu siinse linnaruumi arhitektuurikeelega ning harjumuspäraste liikumistrajektooridega. „Peale selle arvestab uus tänavalahendus rohkem jalgsi ja rattaga liiklejatega.” Vallaarhitekt lisas, et kuigi tööd ei ole veel lõppenud, on muudatused toonud juba elanikelt positiivset tagasisidet.

Linnasüdame nurgakivi pidulik üritus algab kell 16 ning nurgakivi asetab vallavanem Toomas Järveoja. Üritusel osalevad ka projekti autorid, Eesti Arhitektide Liidu esindajad, ehitusfirma RTS Infa esindaja ning RTK esindajad.

Kell 18 näidatakse uuel keskväljakul lühifilmi Kesk tänava ehitusest ning kell 20 linastub väikinos film „Johannes Pääsukese tõeline elu”. Nurgakivi pidulikule üritusele ja filmiõhtule on oodatud kõik huvilised.

Elva linnasüdame ajakohastamise tööd on graafikus ning ehitustööd lõppevad 28. oktoobril. Praegu on käsil teekatendi rajamise lõpetamine ja on alustatud väikevormide paigaldamisega.

Elva linnakeskuse arhitektuurivõistlus toimus 2016. aasta talvel ja selle võitis töö nimega „Sõstrapõõsaste vahel”, autorid on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas arhitektuuribüroodest AT HOME, NU, ubin pluss ja TEMPT. Väljakut ehitab RTS Infraehitus.

Projekti kaasrahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondist. Toetuse suurus on ligi 1 miljon eurot, Elva vald panustas projekti elluviimisesse umbes 3,2 miljonit eurot.

8. augustil tehtud foto (autor Kayvo Kroon), kust avaneb vaade Elva Kultuurikeskusele, taamal paistab ka järvele viiva platvormi ehitus. Samuti on kirjaga kaasas seletav illustratsioon Elva Vallavalitsuse ees oleva väljaku tulevikuvaatest.

Lisainfo:
Jaanika Saar, vallaarhitekt

tel 5348 1114 või jaanika.saar@elva.ee

Teate edastas:
Merilyn Säde
kommunikatsioonijuht
Elva Vallavalitsus

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X