AjaluguElva linnFLASHKogukondTurismVaba AegValla uudised

Aita valgustada Arbi mänd!

Elva Elamal on käsil järjekordne Elva linna elavdav projekt: plaanime valgustada ära Arbi männi!

Oleme selleks koostanud projekti, mis on hetkel Keskkonnaametis kooskõlastamisel – 340 aasta vanune Arbi mänd on looduskaitsealune objekt. See puu on näinud männi alt varju leidnud Arbi talu karjapoisse, hobusega kündmist, Tartusse viivat raudtee ehitust, Eesti Vabariigi sündi, maailmasõdu, nõukaaega oma “täies hiilguses” ja tänast õitsvat Eesti riiki!

Auväärses eas Elva linna sümboli juurde on välja valitud Saksamaa tootja we-ef maastike valgustamiseks kärgpimestuskaitsmega kvaliteetvalgusti FLC220 . Kokku hakkab Arbi mändi valgustama neli sellist valgustit.

Projektile saab panna õla alla siin:
https://www.hooandja.ee/projekt/arbi-manni-valgustus

Arbi mänd on põlispuu Elva linna, ümbermõõduga 3,9 m ja kõrgusega 11 m. Enda jämeduse poolest pretendeerib see Eesti liigikaaslaste seas seitsmendale-kaheksandale kohale. 1957. aasta seadusega taastati selle puu looduskaitsestaatus ning praegu on mänd kantud maailma kaitstavate alade andmebaasi.

Arbi mänd on ainus põlispuu Eestis, millest on saanud linna sümbolpuu. Nimelt 1938. aasta sügisel pälvis Elva volikogu heakskiidu kunstnik Viktor Aleksejevi vapikavandi, kus oli sinisel põhjal kullavärvi mänd, selle all künkad ning kaks kuldset sakilist joont, mis tähistasid Elva järvesid. Siseminister kinnitas aga 1939. aastal linnade liidu ideevapi, mille kuldsel põhjal seisis must mänd. Võimuvahetuse tõttu 1940. aastal ei jõudnud president Konstantin Päts kumbagi kavandit kinnitada. Alates 1988. aastast kasutati taas Aleksejeffi kavandit Elva linna vapina. Omavalitsuste liitumisel 2017. aastal kadus linna sümbol aktiivsest ametlikust asjaajamisest.

2008. aastal sai Tartu Ülikooli maateaduse instituudi lektor, dendrokronoloog Alar Läänelaid aga Arbi männi oletatud eale (ca 340 aastat) teadusliku kinnituse, puurides puu põhjakülge 50 sentimeetri sügavuse ja viiemillimeetrise läbimõõduga augu. Nii sai klaariks, et männi seemnest võrsumise tõenäolisim aasta on 1671. Seega pole ilmselt siiski alust legendile, et selle Rootsi kuningas Karl XII istutanud on. Arbi mänd on hea tervise juures ning seega võib loota, et Arbi mänd elab veel sajandeid.

 

Elva Elu

 

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X