EttevõtlusKogukondValla uudised

Üle-eestiline akende restaureerimise päev – VAATA VANA AKENT! 24. mail. 2019

Sel kevadel Eestis esmakordselt toimuva teabe- ning praktiliste oskuste edasi andmise päevade mõte on julgustust saanud rootslaste igal kevadel 30. mail toimuvast akende restaureerimise päevast.

Käesoleval aastal liitume siinmailgi selle taastamist ning ka taaskasutust väärtustava liikumisega. Puitaknad on vastupidavad ja kestavad teadliku hoolduse korral aastakümneid!

Aknad on hoonetel nagu silmad, tuues ruumidesse vähemal või enamal määral valgust ja pakkudes seestpoolt välja vaadates erinevaid vaateid.

Juba esimeste päikeseliste veebruarikuu päevadega oli näha, kuidas inimesed elavnevad. Sellise ilusa ilmaga toast päikese poole vaadates märgatakse akent – tihti ju alles talvetolmust ning värskendust ootavat. Maikuuks, mil kutsume kõiki akende taastamise päevadega liituma, on akende klaasist paled ammu puhtaks pestud ja vaim valmis väärikate puitraamidega akende hooldustööde ettevõtmiseks: mis vajab värvivärskendust, kus on vaja kittida või kus koguni kannatada saanud ja pudeneva verandaakna raam plommida.

Üle Eesti toimub teavituspäevi ning praktilisi töötubasid Virust Võruni ja saartest idaservani, Kesk-Eestist rääkimata. Kindlasti toimub üritus ka Eesti Vabaõhumuuseumis.

Reede, 24.mai on teavituspäev, kus kogunetakse loenguid kuulama või tehakse ringkäike. Laupäeval ja pühapäeval järgnevad praktiliste tegevuste töötoad soovijatele.

Kaasalöömisest võib aga jätkuvalt jooksvalt teada anda. Eriti on oodatud kogukonnakesksed ettevõtmised.

Informatsiooni kõigi toimuvate ürituste kohta leiab aadressilt www.facebook.com/vaatavanaakent/.

Korralda oma üritus!

Kui tekkis soov ka oma kodukandis sarnane teabepäev ja/või töötuba korraldada või siis hoopis joonistuste võistlus, oma raamatukogus vastava erialakirjanduse näitus teha vms, siis pane kirja toimumise koha aadress, pisut infot toimuva sisu kohta ning korraldaja kontaktandmed ja anna sellest teada „Vaata vana akent!” päeva Lõuna-Eesti koordinaator Annele aadressil tartu@srik.ee, et saaksime infot levitada. Kui sul on sisulise korralduse osas soov nõu küsida või aru pidada, võid samuti kirjutada.

 

Anne Tullus

MTÜ Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu Ühendus

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X