HaridusNooredValla uudised

Gümnaasiumis korraldati riigikaitseõpetust tutvustav uurimistöö

Sellel aastal tähistasid Elva Gümnaasiumi kodanikukaitse mooduli õpilased Tartu Rahu aastapäeva tavapärasest erinevalt. Nimelt korraldasid 1.-2. veebruaril 11.-klassi kodanikukaitse õppesuuna kolm õpilast Keidy Otto, Katariina Villemson ja Veroonika Villemson oma uurimistöö raames riigikaitse õpetust tutvustava talvise välilaagri Elva lähiümbruses.

Laagri sihtgrupiks olid Elva valla koolide üheksandate klasside õpilased Elvast, Keenist ja Puhjast ning samuti osales üks õpilane Ülenurme Gümnaasiumist. Laager osutus vägagi populaarseks ning osalejate maksimaalne piirarv täitus kiiresti juba nädal enne registreerimisperioodi lõppu.

Õpilastele tutvustati 25-tunnise välilaagri jooksul, kuidas talvises metsas hakkama saada. Õpetati elementaarseid oskusi esmaabist ning sõduritarkustest. Proovile pandi ka õpilaste meeskonnatöö oskused tavapärasest erinevates tingimustes ning huviga kuulati gümnasistide muljeid oma senistest õpingutest Elva Gümnaasiumi kodanikukaitse moodulites.

Kogu tegevust laagris juhtisid 11.-klassi õpilased, kellel oli täita vastutusrikas jaoülema roll. See hõlmas õppetöö läbiviimist, oma üksuse üle pidevat kontrolli omamist, osalejate juhendamist ja nõustamist ning eriliselt tähtis oli jälgida kõikides tegevustes ohutusnõuete täitmist. Jaoülema rolliga said vanemad õpilased edukalt hakkama näidates üles loovust, aktiivsust ja kohusetunnet. Juhendajatele torkas eriliselt silma õpilaste suur soov anda järeltulevale kursusele edasi eelmistel aastatel endil õpitu ja kogetu. Gümnaasiumiõpilased omandasid välilaagri läbiviimisel uusi teadmisi nii keeruka väljaõppeürituse haldamisel kui ka detailide korraldamisel, alustades plaani koostamisest ja varustuse tellimisest kuni tagasiside kogumise ja aruannete koostamiseni.

Üheks jaoülemaks olnud 11 klassi õpilane Kertu Kurvits hindas kõrgelt laagris saadud juhtimiskogemust ning õnnestunud laagri järel kogetut ülimalt positiivselt emotsiooni.

9nda klassi õpilane Kaimer Fomkin lisas, et laager oli mõnus ja huvitav. Laagris oli mõnus seltskond ja üleüldse oli seal huvitavat rahvast, seal sai endale uusi sõpru ja tutvusi. Laagris arvestati teistega ja aidati vajadusel hädast välja. Laagris õppisime mitmeid asju, näiteks kuidas jaotelki püstitada ja ennast maskeerida ning alati vajalikku meditsiini. Tänu väljastatud toidupakile nälga ei jäänud ning telkides olid ahjud, mis andsid mõnusalt sooja. Kokkuvõtteks võiks öelda, et olid lahedad jaoülemad ja mõnusad jaokaaslased ja üleüldse oli lahe laager ja mina osaleksin võimalusel uuesti.

Äärmiselt positiivne oli kogeda nii suurt huvi laagris kaasalöömiseks teiste kodanikukaitse suuna õpilaste ja vilistlaste poolt. Vabatahtlikest panustajatest õnnestus komplekteerida kaks erinevat gruppi, kes täiendasid laagri taktikalist olukorda põhjalikult ettevalmistatud vastutegevusega.

Laagriks vajaminev varustus telliti riigikaitseõpetuse välilaagreid toetava MTÜ Riigikaitse Rügement kaudu ning iga osaleja sai laagris kasutamiseks Kaitseväe välivormi ja üksikvõitleja varustuse.

Toredaks vahepalaks pingelisse tegevusse oli öise rännaku vahepausil kooli huvijuhi Kätlini poolt Vitipalu matkaraja lõkkekohta organiseeritud tee ja grillvorstid.

Laager jättis osalejatele meeldejääva kogemuse ja positiivse mulje, Elva Gümnaasiumi üheksanda klassi õpilane Heiki Vabrit arvas, et ta ise soovib kindlasti veel  sellisest laagrist osa võtta ja soovitab seda teistelgi teha ning tunnistab ausalt, et laager oli natuke väsitav kuid see oli selle kogemuse, seltskonna ja põnevate uute teadmiste juures kõige väiksem mure.

Loodame, et õnnestunud talvelaager pani aluse uuele traditsioonile ning nii mõnigi laagris osalenud peatselt 9nda klassi lõpetaja kaalub just tänu laagris osalemisele õpingute jätkamist Elva Gümnaasiumi kodanikukaitse moodulites.

 

Saskia Arik

Kalle Kõlli

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X