AjaluguArvamusValla uudised

Veel kord projektist „Sünnipaik“

Kirjutan Teile palvega aidata mul kohtuda piirkonna kodu- ja kultuurilooga tegelevate inimestega, et kaasata neid suurprojekti „Sünnipaik”. Nii algas näitleja ja laulja Peeter Volkonski kiri Elva vallavalitsusele, mis saabus pisut enam kui kuu aega tagasi.

Peeter kirjutas: “2018. aasta on kuulutatud Euroopa kultuuripärandiaastaks. Eesti maastikel on teeviitadega tähistatud meie kultuuriloos oluliste inimeste sünnipaigad, kuid paraku pole tähistuste tagant võimalik leida süstematiseeritud ja olulist baasinfot nende inimeste elu ja loomingu kohta.

Selle puudujäägi kaotamiseks ongi ERMi ja Eesti Kultuurkapitali toel ellu kutsutud projekt “Sünnipaik”. Projekti tulemusena on juba kaardistatud pea kolmesaja suurkuju sünnikohad, millest osa on ka Teie vallas/linnas.

Projekti tulemusena luuakse digitaalne andmekogu, mis on avalikult kättesaadav veebiplatvormidel. Kavas on iga suurkuju sünnikohal filmida tema loomingut või saavutusi iseloomustav umbes 30-40-sekundiline videoklipp kohaliku inimese (näit kooliõpilane, kultuurihuviline jne) ettekandes”.

 

Volkonski andis teada, et ERMiga kooskõlastatult on Elva vallas plaanis teha minifilmid põllumajandusteadlaste Aleksander Eisenschmidti sünnikohas Kalme külas, Kristjan, Arthur ja Enn Jaama sünnikohas Korustes, aga samuti kirjanik Jaan Kärneri sünnikohas Käo külas ja luuletaja Ernst Enno sünnikohas Valguta külas.

 

Peeter mainis ka seda, et “kui on teada veel mõni tähistatud sünnipaik Teie vallas/linnas, siis oleksin väga tänulik, kui lisaksite nimekirja ka selle”.

Kuulutasin kohe viimase teate välja ja sain asjalikke pakkumisi Rõngust (Kusta Toom, Eduard ja Liina Grosschmidt, Helmi Mäelo, Eduard Türk, Paul ja Endel Ruubelid, Rudolf Bernakoff, Ludvig Vilhelm Moritz ja Väino Unt), aga ka Astrid Külaotsalt Kongutast nahakunstnik ja –ettevõtja Taska kohta. Ise tõstsin sõelale elvalase Ants Söödi.

Kui aga Peeter helistas mulle ja ma uute ettepanekutega lagedale tulin, selgus, et projekti võetakse   a i n u l t kivi või sildiga tähistatud sünnipaigad. Kokku ainult 300 kohta üle Eesti.

Tänaseks olen Peetrile ära saatnud kõik neli teksti ülalnimetatud isikute kohta. Sealhulgas ka Jaan Kärneri kohta, kuigi Käärdi seltsi aktvistid kinnitasid üle, et tema sünnipaika ei fikseeri ükski tähis.

Kuidas Peeter Volkonski selle suurprojekti mõttele tuli? Peeter on sõitnud 20 aastat Viljandi ja Tartu vahet ning pidevalt näinud silti „Jaan Tõnissoni sünnipaik, 3 kilomeetrit”. Samas polnud ta sinna kordagi sisse keeranud. Analoogseid viitasid on täis kogu Eestimaa. Nii tekkiski tal uudishimu sõita need kohad läbi. Mida ta ka tegi.

Et saadud teadmised vaid endale ei jääks, sündiski suurprojekt „Sünnipaik”.

Iga suurkuju kohta tahab Peeter teha lühitutvustuse nii eesti, kui ka vähemalt kahes võõrkeeles. Sama teave sisestatakse Vikipeediasse, mis kindlustab suurkujude kohta käiva kontrollitud teabe selles keskkonnas ning sealt otsijate jõudmise ERMi kodulehel olevale virtuaalnäitusele.

Projekti on toetanud Kultuurkapital. Oma nõusoleku „Sünnipaika” oma teadmisi ja oskusi panustada on andnud kirjanik Janika Kronberg , poliitik Mart Laar, Meelis Friedenthal TÜ raamatukogust, aga samuti asutustena teatri- ja muusikamuuseum, põllumajandusmuuseum, spordimuuseum, kartograafiafirma Regio OÜ jpt. Oma panust on projekti elluviimisse andmas ka kütusefirma Alexela Oil AS ja TopAuto.

Kalju Hook

 

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X