Elva linnKogukondVaba Aeg
Trending

Endises Elva Leivatehases tegutsev Waksal Wabrik on suvepuhkuselt tagasi ja avab taas uksed

TÄHELEPANU!
  • Wabrik on restoran, mis on loodud kunagise Elva Leivatehase südamesse. Algupäraselt Nõukogude armeele kuivikuid tootnud tehasest sai rahu settides torditsehh, mille hiilgeajal valmis just Wabriku suures saalis päevas kuni 700 torti.
  • Elva Leivatehase paksude seinte vahel on valminud sajad tuhanded tordid ja miljonid leivad. Seda ajaloolist toiduga tegelemise võnget tajuti kohe kui tulevase Wabrikuga tutvust tehti. Traditsioone kavatsetakse ka jõuliselt jätkata! Olgugi et Wabrik on avatud ainult nädalavahetustel, käib neis ruumides igapäevaselt kokatöö. Just siin valmistatakse ette kõik Waksal Ekspressi lihad, kastmed, lisandid, mida saab nautida Elvas, Tartus ja kohe ka Tallinnas.

Elva Elu toimetus sai tänaseks lõunaks kutse endises Leivatehases tegutsevasse Waksal Wabarikusse. Restorani sisse astudes võttis esmalt vastu jalust nõrgaks tegev suitsune liha lõhn ning seejärel köögist kostev: “Oi tere! Ma loodan, et teil on kõht mõnusalt tühi!” Koheselt võeti BBQ ahjust välja suured, mahlased ribid ja kanakoivad, osavate ja kiirete noaliigutustega lõigati suupäraseks grillil hetk tagasi särisenud veisesteik. Lihad kuhjati kokku suurele kandikule, kanti lauda, koos erinevate lisanditega, mille taga me ka Wabrikus asjatavate meestega istet võtsime.

Meiega koos istusid lauda Aivo Johanson – Waksali omanik, Emerson Siimer – Wabriku ja Waksal Ekspressi peakokk ja Martti Tammaru – arendab, turundab, kujundab, kokkab, majandab. Lasime heal maitsta ja toidu kõrvale uurisime, et kuidas suvepuhkus läks:

Emerson: “Ega me puhata polegi saanud. Jah, Wabriku uksed olid Juuli ja Augusti kuus küll avalikusele suletud, kuid meie köögis on käinud kõva töö, iga päev, terve suve! Just siin valmistame kõik lihad, kastmed, lisandid Waksal Ekspressidesse. Töötame välja uusi retsepte. Üle nädala on maja olnud erapidudeks broneeritud – siin on peetud suuri juubeleid.”

Martti: “Lisaks aitasime Wabriku hoovis MTÜ Elva Elamal läbi viia kohvikutepäeva Ultima Thulega. See oli päris hullumeelne ettevõtmine – me pole kunagi nii suurele rahvamassile toitu pakkunud, kuid mis hullem, üle poole vabatahtlike meeskonnast polnud kunagi varem toitlustuse, teenendusega kokku puutunud. Õnneks oli tiim täis teotahtelisi usinaid inimesi ja kõik laabus suurepäraselt! Rehkenduste kohaselt andsime 10 tunni jooksul välja 2,1 portsu sooja toitu minutis! Õhtust kontserti kogunes kuulama tuhatkond inimest. Lisaks vaatas teisel pool maja püstitatud tribüünidel suurelt ekraanilt jalgpalli MM lahingut ~ 250 silmapaari. Elva Elama kohvikut külastas päeva jooksul ~ 4500 inimest. Kogu kohvikutepäeva tulu läks MTÜ Elva Elama tegevuste toetamiseks.”

Ultima Thule Elva Elama kohvikus Elva kohvikutepäeval juuli, 2018

Aivo: “Kohvikutepäevast toibudes panime päevaks pead kokku, et välja mõelda omanäoline Waksali välitoitlustus – omanäoline eeskätt toidult ja maitsetelt, aga ka olemuselt, välimuselt. Selleks ajaks oli pool suve läbi kui saime kutse FC Elvalt tulla toitlustama FC Elva Jalkafesti. Võtsime kutse vastu ja parimad ideed, mis paberile said ka realiseerisime. Õppisime suvega palju, saime inimestelt palju positiivset tagasisidet ning jätkame kindlasti välitoitlustuse kontseptsiooni arendamisega. Mine tea, ehk kohtab Waksal Ekspressi järgmisel suvel mitmel tuntud festivalil…”

Waksal Ekspress FC Elva Jalkafestil 2018

Elva Elu: Suvi oli teil tõesti tegus! Mida toob endaga sügis?

Emerson: “Täna õhtul avame taaskord Wabriku uksed. Ja alates tänasest olemegi avatud igal reedel ja laupäeval, kui just maja pole mõneks sünnipäevaks, erapeoks broneeritud. Toidukontsepti oleme üles ehitanud BBQ ahju ümber. Seal küpsevad terve päeva erinevad lihad. Liha saadavad erinevad värsked hooajalised lisandid, mõjutustega Eestist, Ameerikast, Prantsusmaalt, Indiast, Gruusiast jne. Avame uksed kell 18:00 ja hoiame uksed lahti seniks kuni huvilis jätkub. Laudu ilmselt broneerima ei pea, piisab kui lihtsalt kohale tulla. Küll aga huvi korral helistage Marttile – 56873386. Kui kellelgi on huvi maja broneerida, siis oleme lahedalt enda juurde mahutanud 50 inimest, väikse bändi ja on jäänud ruumi ka tantsimiseks, nii et võtke aga varakult ühendust, sest huvi on väga suur!”

Martti: “Elvas hoiame kõigil kolmel Waksalil lippu kõrgel! Sügise ja külma aja tulekuga tahame muuta mugavamaks Elva Waksal Ekspressi teenuseid. Ideid on palju, aga alustame kõige lihtsamast – ettetellimisest. Lõunakeskuse Ekspress on saanud omale uue, tugeva meeskonna – seal kahekordistame lähipäevil pakutavate toodete arvu, töötame välja kojutellimise võimalust. Lõunakeskuses hakkasime pakkuma ka mega head Tartus röstitud Karlova kohvi. Kui olete Lõunakeskust koolituhinas külastamas, siis juba ainuüksi kohvi pärast tasub meid seal üles otsida!”

Aivo: “Kõige tähtsam ja kiirem töö käib Waksal Ekspressi laienemisega. Oktoobri lõpus avame uue toidukoha Tallinnas. Ülemistele kerkinud T1 – Mall of Tallinna ehitustööd hakkavad lõpusirgele jõudma ja juba 10. septembril saame sealsed ruumid kätte, et ehitustöödega alustada. Lisaks füüsilisele ehitusele tuleb ehitada üles ka tee tallinlase südamesse. Tööd on ühesõnaga väga palju. Kui kõik läheb plaanipäraselt, ootame kõiki esimese Tallinna Waksal Ekspressi avamisele 25. oktoobril kell 12:00.”

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X