FLASHSahinadValla uudised

Peedule planeeritakse Tõnis Mägi skulptuuri

Elvaelu.ee toimetusele jäi silma Peedu kooli- ja kogukonnaseltsi üleskutse küsimaks peedulaste arvamust kuulsa laulja skulptuuri asukoha kohta. Järgnevalt info Peedu kogukonnaseltsi lehelt:

“Täpsemalt on siis tegu Kõrgema Kunstikooli Pallas diplomitööna valminud skulptuuriga, mille teostas Inga Tomson. Tõnis Mägi käis antud töö jaoks poseerimas. Hetkel on kuju savist valmis modelleeritud – selle kõrgus on 180 cm ning lõppmaterjalina on plaanis valada töö alumiiniumist. Hetkel otsime sellega seoses projektile ka rahastajaid. Elva linn on juba oma põhimõttelise nõusoleku andnud, seda ka mõningase toetuse osas. Töö teostab Ars Monumentaal OÜ Sauel, neil läheb selle jaoks aega kolm kuud. Kõige esimesena kogume toetajate abiga 4000 eurot, et saaksime alustuseks lasta valada vormid, ning seejärel on veidi aega koguda ülejäänud 16 000 eurot, mis on vajalik juba metallivalu ning viimistluse ja töö paigaldamise tarbeks. Hinnad sisaldavad käibemaksu.”

“Tööle sobivat asupaika otsides mõtlesime esialgu läbi erinevaid võimalusi – Tartus ning Tallinnas (näiteks Eesti Muusika Kuulsuste Koda; kaalusime samuti, kas pakkuda skulptuuri ka lauluväljaku ruumidesse, ent Tõnis Mägiga läbi rääkides otsustasime, et töö asupaik võiks jääda võimalikult lihtne, et vähendada töö monumendilkkust. Näiteks isegi kui paigutada kuju raudteejaama kõrval olevale murualale, lisades kõrvale pink, tekiks automaatselt juba monumendilikkus, tõstetus, ent kujutada teda perroonil reisijana rongi ootamas, see mõjub hoopis vabamalt.

“Kuna Peedul on elanud ka Astrid Reinla, kes kirjutas lasteraamatu kass Teofrastusest, soovime lisada Mägi skulptuuri kõrvale ka kassi kuju. See oleks otseselt seotud ka paiknemisega perroonil – mõlemad asetseksid vana ootepaviljoni sissepääsu kõrval. Lasteraamatus Teofrastus vahepeal elaski selles paviljonis. Lisaks oleks tarvis paigaldada perrooni piirde külge ka nimesilt infoga töö kohta ning koos toetajate nimede/logodega.”

“Tegu on ju kogu Eesti jaoks väga märgilise inimesega ja arvatavasti sõidetakse seda Peedule rohkesti vaatama ka kaugelt. Töö on plaanis valmis saada ning paigaldada sügisel, enne Tõnis Mägi 70. sünnipäeva. See on tore võimalus teha Tõnis Mägile ühiselt kingitus! Loodame peedulaste jaatavat vastust.”

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X