Toimetaja veergValla uudised

Toimetaja veerg – Juubeli ootel

 

Kõige põnevam on alati ikka see ooteaeg enne mingit tähtsat sündmust. Olgu see aastapäev, sünnipäev, varrud või pulmad. Kuigi juubelite puhul on viimastel aegadel kombeks pühendada nendele ka hilisemaid üritusi, on see õige moment ikka kõigist kõige ülevam.

Täna täpselt nädala pärast saab meie vallakeskus ja kodulinn Elva 80-aastaseks.

Kui palju inimesi, eeskätt elvalasi seda teab, aga Elva saamine linnaks sündis … ühe inimese ametikõrgenduse tõttu. Hea viktoriiniküsimus!

Aasta oli 1938. Juhtus nii, et 24.aprillil ilmusid riigihoidja Konstantin Pätsi juurde Kadriorgu tähtsad riigitegelased ja andsid talle teada, et Eesti Vabariigi esimeseks presidendiks on valitud just tema.

Küllap oli see lossiperemehele suur ja kauaoodatud rõõm, igatahes jäädvustas ta selle väga omapärasel viisil – saagu Eestimaal viie linna asemel kolmkümmend kolm!

Üks huvitav asi veel. Et mitmed linna nimetusele pretendeerijad olid üsna tagasihoidliku elanike arvuga (Valgamaal Mõisakülas elas toona 400 inimest, täna 700), siis vabariigi linnad jagati kolme astmesse. Senised moodustasid esimese astme, rahvarohkemad teise astme ja enamus verivärskeid linnu kolmanda astme. Kolmandasse paigutati ka meie ligi 2000 elanikuga Elva.

Mis loeb mingi aste! Elva oli juba 1900.aastatel suvituskohana tuntud üle kogu Venemaa ja 1930.aastatel üle kogu maailma. Üks linna tunnus eksisteeris meil siin juba 1914.aastast – professorite linnaosa. Nii et tegemist oli vormistamise küsimusega.

Kui verivärske president oli vastavale riigiaktile käe alla pannud, läkitati kulleritega endistesse alevitesse uhke vapipaber – linnaõiguste tunnistus. See juhtus 80 aastat tagasi.

Elva vallavalitsuse teatel kestavad linna juubelile pühendatud ettevõtmised 30.aprillist kuni 6.maini.

30.aprillil peame Turuplatsi pargis miniteadlaste perepäeva. See ongi perede päev, kuigi peategalased on sirguva põlvkonna esindajad. Nemad näitavad oma oskusi ja kätetööd. Mida nimelt, jäägu esiotsa saladuseks.

1.mail kutsutakse rahvast Kultuurikeskuse juurde, et startida Elva 5.Matkamaratonile. Seega siia oodatakse eeskätt spordihuvilisi. Väikestele on oma rajad, matkasupp ja õnneloos, suuremad läbivad aga päris soliidse vahemaa – 13 kilomeetrit.

3.mail kutsutakse vallarahvast Kultuurikeskusse kaasa elama Elva autorilaulu finaalile. See on jätk vanale heale üritusele „Elva Laul“.

Samasse keskusse on põhjust tulla ka järgmisel päeval – 4.mail. Siis peetakse siin maha arengupäev, mille teine pool on visioonikonverents nimetusega „Elva vald – sihid ja sammud 2025“.

Siin leiab õhtul aset ka see päris keskne sündmus – Elva 80.juubelile pühendatud sünnipäevakontsert. Osavõtt on tasuline. Raha läheb Noorkuule honorariks.

5.mail on kodukandipäev. Juubelilinnas, staadioni metsapargis, peetakse maha murdmaajooks.

6.mail pühendab FC Elva kodulinna juubelile oma esiliigakohtumise Keila jalgpalliklubi esindusega. Mäng vilistatakse linnastaadionil lahti kell 13. Kell 17 tulevad väljakule meie tublid vutinoorikud – koduklubi naiskond peab juubelimatši Saku Sportingu naistega.

Samal päeval toimub ka Elva Mägede Jooks. Korraldajaks on Peedu Jooksuselts MTÜ.

Peamine pole muidugi pidustuste kalender, vaid hea tuju.

Ja võimalus mõtetes läbi lasta aastad, kuud ja päevad, mil meie kaunis Lõuna-Eesti linnake on kasvanud, arenenud ja kuulsust kogunud. Kogukonnas peitub jõud ja seda tugevdavad ühised mõtted, tunded ja ettevõtmised.

Head saabuvat pidupäeva!

  1. Tuletan meelde, et Eesti Vabariigis on riigilipu heiskamine vabatahtlik. See linnakodanik, kes soovib sellega tähistada kodulinna juubelit, on väga õigel teel.

 

Kalju Hook

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X