KogukondPersoonVaba Aeg

Priit Viks: “Püüame suusalabori filiaali avada ka Tervisespordikeskuses”

Väikese intervjuu Elva varasema olümpialasega viis läbi Fred Koppel

Kirjade järgi oled Tartus sündinud, kaua seal elasid?

Tartuga seob mind vaid Tartu Ülikoolis õppimine ja noorpõlves kergejõustiku trennis käimine – muus osas olen elupõline elvakas.

Esmalt tegid lisaks kergejõustikule rohkem tegemist jalgrattaspordiga, miks otsustasid pigem laskesuusatamise kasuks?

Kuna minul on 2 aastat vanem vend, siis paljuski suunas tema ja tema sõpruskond/käitumine minu lapsepõlvetegemisi. Võin vist öelda, et olin nagu tuulelipp – kuhu vend ees läks, sinna mina järgi. Seega tema tuules sai kõik Elva populaarseimad trennid läbi tehtud. Samas arvan, et see oli omamoodi õige ja lahe kogemus – leida uusi sõpru, harrastada erinevaid spordialasid, mis aitaks siis hiljem välja selekteerida, mille kasuks otsustada. Oma moodi laheda kogemusena oli näiteks kunagise Elva linnapea Kalle Sepa all kergejõustikutreeningud, distsiplineeriva kogemuse sain Jüri Kalmuse käe all harjutamisest, siis Rein Pedaja juhendamisel ja osavõtul laskesuusatreeningud jne.

Kuulusid 2003-2012 aastatel Eesti laskesuustamise koondisesse. Kuidas tippsportalse elurütm oli? Elasid rohkem Tartus, Elvas, Otepääl, välismaal?

Olid ilusad ja põnevad ajad 🙂
Jah – võin vist ennast umbes 15 a. pikkuse lõigu vältel ka osaliselt otepäälaseks pidada. Sai ju alates 10. klassist sealses TSIK-i õppima mindud, pluss siis 10-12 aastat Eesti koondise perioodi sinna otsa. Rütm on väga hästi meeles – nädal kodus, kolm nädalat Otepääl või mujal laagris/võistlustel. Mulle meenub, et kui peale sportlastee lõppu oleks mulle keegi tulnud ütlema, et kas sa tahaksid meiega tasuta Soome või Itaaliasse tulla, või et oled võitnud loosiga reisi Saksamaale, siis selle uudise peale oleks rahulikult soovitanud teha pakkumine kellelegi teisele.

Milline oli sportlaskarjääri parim tulemus Sinu jaoks? Kas see võis olla Vancouveri 20. koht?

Parimaks esitluseks loen tõesti Vancouveri taliolümpia 20. kohta ja isiklikult hindan kõrgelt ka 2003 a. Juunioride Maailmameistrivõistlustel saavutatud 11. kohta individuaaldistantsil. Hakkasin juba unistama, et kohe-kohe võistlengi juba Björndaleniga kui võrdne-võrdsega. Paraku päris nii see ei läinud.

Pärast koondisaega siirdusid kohe Tartumaa Tervisespordikeskuse tegevjuhiks. Paljudele jäi silma, et tegid seal häid ja olulisi muudatusi, kuidas ise vaatad sellele ajale tagasi?

Tore, kui kõrvaltvaatajad hindasid Tartumaa Tervisespordikeskuses tehtut headeks ja olulisteks – võtan seda kui tunnustust tehtud heale tööle. Proovisin teha vaid seda, mis puuduseid kohaliku spordiinimsena siinses spordielus nägin, mida tervisesportlased minu juhitud keskust külastades tegelikult ka vajasid ja mida mööda maailma suuri uhkeid spordikeskuseid ringi käinuna näinud olin. Usun, et häbi nägu peas tagasi vaatama ei pea, kuna omalt poolt panin sinna kogu oma energia ja soovi asja paremaks teha. Õnneks ka teatud näitajad/tegevused/teenused/üritused läksid ka kenasti tööle. Mulle väga meeldis seal ja tundsin, et see on minu “tassike teed”. Mine tea – ehk kunagi veel…

Millal ja kus kohtasid enda elukaaslast Evelit? Milline on tänane elukorraldus?

Eveliga kohtusime tõenäoliselt kuskil spordiradadel ja ühislaagrites ja seda kuskil 2002a. paiku, kuna siis tuli Eveli murdmasuusatamisest üle täieõiguslikuks laskesuusatajaks. Hiiumaa tüdrukuna oli teda mujalt keeruline leida. Elukorralduslikult lähtume laste (2a3k ja 5 kuud) kasvatamisvajadustest ja see järel proovime vaikselt ettevõtlust arendada.

Kuidas teile meeldib Elvas elada? Mis võiks veel parem olla?

Eks ma olen Elva eluga väga ära harjunud ja tean, mida siit saab ja mida mitte. Meeldib Elva kui linna suurus ja siine looduskeskkond koos oma võimalustega. Isiklikult tunnen ehk puudust planeeritavast spordihoonest ja kunstlumest 🙂  Muu olulise saab ise endale korraldada.

Tuletõrje tänaval asub juba mitmendat hooaega ka suusalabor, kuidas sellel läheb?

Elva Suusalabor soovib anda panuse Elva suusaelu edendamisse, rentides selleks suuski, teostades suusamäärmisteenust, jagades personaalselt suusatehnikaõpet ja muidu nõu suusavarustuse muretsemisel ning korraldades sportlike firmasündmuseid. Ettevõtlus kasvas välja Tartumaa Tervisespordikeskuses töötades ja sealseid vajadusi silmas pidades. Mind kui suusatajataustaga inimest lihtsalt kõnetati eelnimetatud muredega piisavalt palju.

Täna toimetab Elva Suusalabor Elvas Tuletõrje tänaval ja omame siin kõike vajalikku klientide heaks teenindamiseks. Kui õnnestub mõlemaid huvipooli rahuldava ja vajadusi arvestava kokkuleppele jõuda Tartumaa Tervisespordikeskusega, üritame avada filiaali ka seal, et olla lähemal ka Tartu inimesele ja suusarajale.

Lisaks suusalaborile on üks teie tegevusi siit Otepää poole paiknev Nuustaku ratnso majandamine ja arendamine. Milline on selle koha lugu ja teie seotus sellega?

 

Nuustaku Rantšo puhkemaja lugu siin paari lausega kokku võtta kindlasti ülimalt keeruline ja ehk ka võimatu. 1886 a. ehitatud varasema magasiaida seinad pajatavad pika ajaloo vältel nii mõndagi ja paremini kukub see välja silmast-silma vestlusel. Väiksema ülevaate teen ma tavaliselt klientidele maja tutvustades. Mina olen Rantšoga seotud alates 2007a. kui sportimise kõrvalt otsustasime sõber Peetriga (Peeter Kümmel, murdmasuusataja, klassivend, toakaaslane) spordi kõrvalt ja laagrites oleva õhtuse vaba aja arvelt väikest pensionifondi endale ehitama hakata.

Tänaseks on ühest majast saanud 25 magamiskohaga puhkekeskus, kust ei puudu saunamaja, kümblustünn, suur õueala, grillkoda ning tiik. Soovime kandideerida kõige sportlikumaks puhkemajaks Eestis ja pakkuda suvepäevade, talvepäevade, sünnipäevade, motivatsiooni- ja kliendiürituste tarbeks lahedaimat aktiivset ja tervisesportliku väljasõitu ja miks mitte ka perepuhkust. Vingelt väljasõidult ei tohiks puududa lisaks muhedale majutusele maitsev toit, soe saun ja ägedad sportlikud tegevused ja seda nii suvel kui talvel. Peremehena üritan kõiki kliente personaalselt ja parimal viisil teenindada.

Kuidas oled kursis alanud olümpiamängudega? Millised on tunded ja kellele elad kaasa?

Kursis olen tõenäoliselt üle keskmise ja laskesuusatamist jälgin loomulikult kõrgendatud tähelepanuga. Loomulikult elan kaasa ilmselgelt kõige rohkem kõigile elvakatele (mida Kalev suudab, kuidas Roll noortele säru teeb ja kas Kauri suudab enda vormikõverat tõsta) ja naljakal kombel ka lätlasele Anderjs Rastorgujevsile (kas tuleb medal ära või mitte).

Küsitles Fred Koppel

 

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X