Toimetaja veerg

Toimetaja veerg

Hea lugeja!

Täna tahaks e-lehe tegijad Sinuga lihtsalt vestelda. Toimetaja veerus ja Toimetaja veerust. Et mis peaks seda artiklit iseloomustama ja milleks seda üldse vaja on. Me ei paku varianti „Ise küsin –ise vastan“, tahaks ikka vastukaja ka saada. Juhtartikleid on ikka kirjutatud. Olgu need siis Toimetaja veeru või muu nime all.

Kas on arukas, kui toimetaja võtab oma veerus kokku möödunud nädala tähtsamad sündmused? Kellelegi on seda kindlasti vaja – küllap miski ikka lendas kõrvust ja silmist mööda. Toimetaja ei pruugi küll olla see geenius, kes tähtsa ja vähetähtsa ainuõigesti lahtritesse laob. Aga võib olla ka juhuseid, kus igal sündmusel on meie kandis parasjagu kaalu. Näiteks ka meie vallas algas 30.jaanuaril rahvakirjanik Anton Hansen-Tammsaare 140.sünniaastapäeva tähistamise nädal. See kestab veel tänagi.

Elva Gümnaasiumi raamatukoguhoidja Ülla Napp ütleb: „Gümnaasium valmistus tähistama Anton Hansen-Tammsaare 140 sünniaastapäeva. Õpetajad Tiina Õunapuu, Mare Lillak ja Merje Vihalemm otsustasid kaunistada seinad vastavasisuliste plakatitega ja viia läbi ka viktoriin. Viktoriini küsimuste koostamise käigus selgus, et romaani „Tõde ja õigus” kolmanda osa kirjutas Tammsaare ei kusagil mujal, kui Elvas! Vikipeedia kinnitab, et Elvas on kirjanik tõesti olnud. Tartu Kirjandusmuuseumis säilitatud romaani „Tõde ja õigus” 3. osa käsikirja tiitellehele on kantud trükki minemise kuupäev – 27.II 1931. Järelikult Hansenite pere suvitas Elvas 1930 aastal. Aga missuguses majas pere peatus ja kirjanik kirjutas? Selle peavad meie kodulinna ajaloohuvilised ise välja selgitama.

Ehk on paljudele saladuseks jäänud ka see, et Elvas, rahvapäraselt Vaksali rohelises majas, elab Õie Paal, kes saab Vabariigi aastapäeval, 24.veebruaril, 88.aastaseks. Õie on kirjaniku venna August Hanseni tütar. Elvas on ta elanud alates 1957.aastast“. Kindlasti oli valla jaoks oluline sündmus, et 31.jaanuaril käis Elva vallamajas koolitusvisiidil rühm mägilasi. Kutaisi, Akhaltsikhe ja Batumi omavalitsustest. Tutvuti kaasava eelarve rakendamisega ja tarkvaralahendustega. Kohtumise kirjutas laupäevases paberlehes detailselt lahti Sirje Veldi, hea kolleeg Elva Postipoisist.

Diplomaatiline etikett näeb ette ka suhteliselt kiireid vastuvisiite. Antud juhul Gruusiasse. Vallavolikogu esimees Maano Koemets vabandas aga etiketi rikkumist juba ette: „Hetkel uusi suhteid looma ei tormaks“. Sest käib väga pingeline töö uue valla kujundamisel. Ning kontakte arendada saab ka teisiti. Digiajastul võtab virtuaalne tööalane suhtlemine vähem aega ja on ka odavam, nentis Koemets.

Abivallavanem Marika Saar kutsus kokku valla raamatukogude juhatajad. Peeti maha tõsine arutelu asjade seisust nendes kultuuriasutustes. Osa võtsid vallavanem Toomas Järveoja ning haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Mare Tamm. Arutleti ka selle üle, kuidas saaks paremini kulgema panna raamatute liikumine piirkondlikust postipunktist valla igasse raamatukokku. Teema on eriti oluline just vanakeste jaoks, kes raamatute ja ajalehtede hindadega enam rinda pista ei suuda. Nende suhtlus trükistega käib raamatukogu kaudu.

Tähistasime reedel Eesti-Vene rahulepingu 98.aastapäeva. Targemad jätsid tol õhtul Vene telekanaleid vaatamata, sest trummipõrin ja relvatärin seoses Stalingradi lahingu aastapäevaga oli ülimalt sõjakas. Eriti veel diktoriteksti saatel, et Volgogradile tahetakse Stalini nimi tagasi anda. Seda ajal, kui pole ammu enam saladus, et kõige rohkem inimohvreid jäi hoomatavas minevikus just Lenini ja Stalini hingele. 60 miljonit. Hitler oma 32 miljoni surmasaadetuga ei tulnud isegi teiseks.

Noorte kiirusesõprade jaoks oli kindlasti oluline, et Rally Estonia korraldaja Urmo Aava alustas oma sünnipäeva tähistamist Elvas ja kohtus reede hommikul vallavanem Toomas Järveojaga. Arutusel oli sel suvel toimuva WRC testralli Elva katse korraldamine. Täpsema ülevaate rallist annab Urmo Aava 13.veebruaril Elva vallavolikogus. Põnev oli ka laupäevane tsiklite ja ATVde võistukimamine Verevi jääl.

Eelmise nädala viimane tööpäev aga päädis sellega, et tähtajaks, kella 15-ks, oli korduskonkursile laekunud 16 komplekti Elva valla uusi sümbolite variante. Üritame sel nädalal pidada läbirääkimisi, et ka meie lugejale uusi katseeksemplare tutvustada. Selles, et esimese raksuga vapivalik ei õnnestunud, polnud midagi iseäralikku. Tartu Postimehe teatel on uus Peipsiääre vald samuti veel vapist ilma. Vallaks ühinenud Pala, Vara, Alatskivi ja Peipsi vald ning Kallaste linn kasutavad uue vapi leidmiseni endise Vara valla vappi. Seal oli asi selles, et järveäärsete poolt pakutud sümbolikavanditest ei tunnistanud riigikantselei heraldikakomisjon kõlbulikuks mitte ühtegi.

Ka spordis oli tore nädal. Elva legendaarne jalgrattatreener Jüri Kalmus pälvis kultuurkapitali elutööpreemia, palju õnne! Nädalavahetusel tegi ka elvalane Kristjan Ilves supertulemuse, saavutades MK sarja võistlusel Hakubas teise koha. Ilvese seekordse saavutusega sai seega lõpu üle 25 aasta kestnud ootus ehk just täpselt veerand sajandit tagasi jõudis eestlane viimati kahevõistluse MK-etapil poodiumile Allar Levandi näol. Soovime alanud olümpianädalal Elva poisile muidugi edu.

Või meenutaks Toimetaja veerus hoopis kaugemaid aegu? Näiteks väga huvitav kuu oli siinkandis 1933.aasta veebruar. Seega 85 aastat tagasi. Toona korraldas alevivalitsus elanike hulgas küsitluse teemal „Elva talikuurordiks?“ Aluseks oli võetud linnaarst Peeter Avarsoo taotlus rajada Elvasse suusa- ja kelgumäed ning liuväli. Kelgumäele oli koht juba välja valitud – Kalda tänavalt Arbi järvele. Rahvas oli nõus. 1933.aasta veebruaris üürisid Elva avaliku elu tegelased avarad ruumid hoones Turuplats 2 ja avasid seal Elva Seltside Kodu. Sisustati eine- ja lugemislaud. Avamisel, 6.veebruaril, anti Seltside Kodule nimeks „Kalev“. Sama aasta samal kuul juhtus midagi tavatut ka noorte paariminekuga. Veebruaris laulatati Elvas kaheksa paari ehk samapalju, kui kogu 1932.aasta jooksul kokku. Jätame vast minevikuasjad rohkem nädalalõpu poole?

Või on lugeja nõus kõikide variantidega? Kui vastuväiteid lehetoimetuse aadressil ei tule, järeldame, et vaikimine on nõusolek. Alanud on küünlakuu või vastlakuu. Kuidas soovite. Mis päevadesse puutub, siis käes on aasta kõige lühem kuu. Ja reedel, 9.veebruaril, on tulemas kõige imelikuma nimega päev – luuvalupäev. Vanemates trükistes mainitakse, et see peab olema puhkepäev – tuleb hoiduda töötegemisest, eriti aga luude ja liikmete koormamisest, et need oleksid terved ega valutaks. Seetõttu on hoiatatud, et luuvalupäeval pole soovitav tantsida, joosta ega rasket füüsilist tööd teha.

Kergemat alanud nädalat teile kõigile ja edu tugitoolispordis algaval taliolümpial!

Kalju Hook

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X