Kultuur

Nimed näitusetahvlil, intervjuu Jane Remmiga.

Elva Kultuurikeskuse galeriis on 1.detsembrist avatud uus näitus „Remm ja Tamm“. Eksponeeritakse kunstnike Jane Remmi ja Hando Tamme loomingut. Näitus jääb avatuks kuni jaanuari lõpuni 2018.

Mõni aeg tagasi andis Jane Remm siinkirjutajale intervjuu, mida jagan nüüd ka lugejaga.

Kui tohib, siis millal ja kus olete sündinud?
1978, Tartus

Mis Teid Elvaga seob?
Olen Elvas elanud ja põhikoolis käinud.

Kas olete vabakunstnik või teete ka palgatööd?
Teen ka palgatööd, olen kunstiõpetaja.

Millised olid esimesed kunstikatsetused?
Kui siia arvestada ka lapsejoonistusi, siis nagu ikka – siis kui pliiats ja paber kätte anti. Joonistasin vabal ajal ja käisin ka kunstiringides. Kui keskkooli lõpetasin, tundus kunstiga seonduv üks sobivamatest erialavalikutest.

Kus ja kellelt olete oma andele ja oskustele lisa õppinud?
Olen õppinud Tartu Kunstikoolis kunstilist kujundamist, Tartu Ülikoolis maalikunsti ja Eesti Kunstiakadeemias interdistsiplinaarseid kunste.

Keda oma kunstiõpetajatest Elvas peaksite kindlasti vajalikuks meeles pidada?
Helle Saue oli ülihea kunstiõpetaja. Inspireeriv ja toetav, koolis eristus ta ka teistest õpetajatest. Tema tundides sain eduelamuse, mis innustas kunstiga tegelema.

Kas olete esinenud ka personaalnäitustega?
Mul on olnud neli isikunäitust: 2006.aastal  näitus „Aja Sund“ koos Minna Hindiga Tallinna Linnagaleriis, 2008.aastal  näitus „Portreed“ Hobusepea galeriis ja 2016.aastal näitus „Rägastikud“ Telliskivi Loomelinnaku Valges galeriis. Märtsis 2017 oli isikunäitus Haus galeriis.

Kas on Teie loomingulises praktikas ette tulnud erilisi, põnevaid või naljakaid seiku, millistest oleks ka meie lugejal huvitav teada saada?
Võib nimetada 2016. aasta grupinäitusel „Puud“ ette tulnud seika, kus mõned näitusekülastajad olid mu maale vaadates pettunud, et miks need lõuendile prinditud  f o t o d  näitusele on pandud. Segadus tekkis vist peamiselt sellepärast, et olin oma korralikkuses maali jätkanud ka lõuendi serval.

Milline on Teie arvamus, kas andekal  noorel on võimalus pärast kunstihariduse omandamist saada Elvas kutseliseks kunstnikuks ja kunstist ära elada?
Kunstist end ära elatada on Eestis üldse raske. Kuid põhimõtteliselt ei mõjuta kunstniku elupaik seda, kus ja kui palju ta müüb või näituseprojekte teostab.

Millisena Teie näete kunstiga seotult Elva tulevikku?
Igal juhul toetan regionaalset kunstielu. Heaks näiteks, et ka Elvas võib häid kaasaegse kunsti näitusi korraldada, oli 2016.aasta algul avatud EKKMi näitus „Kohatu“ Sinilinnus, Raekojas ja Matkakeskuses. Kunstigalerii Elvas on tore asi. Peaksime aga meeles pidama,et külastajate hulk ja galerii populaarsus sõltub näituste valikust. Usun, et head näitust sõidab vaatama kunstipublik üle Eesti.

Nüüd lugeja küsib, kus on kirjatüki juurde kuuluvad pildid? Vastan: pildid on Elva Kultuurikeskuse galeriis. Minge vaatama!

Tutvu Jane tegemistega ka siin: https://www.janeremm.ee/

Intervjueeris Kalju Hook
(foto illustratiivne)

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X