KultuurNooredPersoon

PERSOON: Kes Sa oled, Ruudu Rahumaru? Intervjuu Sandra Lepikuga.

Et autori ja lugeja vahel valitseks täielik arusaamine, nendin, et Sandra Lepik ongi Ruudu Rahumaru. See teine on Sandra kunstnikunimi. Ja nüüd küsimused-vastused.

Kuidas olete Elvaga seotud? Meie põgusa telefonijutu põhjal sain aru, et elate ja tegutsete Tartus.

Elvas elavad mu vanemad. Olen siinsete mändide vahel üles kasvanud, kuid juba alates keskkoolist elanud Tartus.

Kas Teie põhitegevus on maalimine? Kui ei, siis millega teenite leiba? Kus ja kellena?

Maalimine pole mu põhitegevus, kuid samas on see ikkagi tihedalt seotud mu igapäevase tegevusega. Olen nimelt vabakutseline kunstnik-fotograaf, ise nimetan end fotokunstnikuks.
Peamiselt teenin leiba fotograafiaga. Viin inimesi rändama läbi metsade ja hingemaastike. Portreteerin ja dokumenteerin.
Kunstnikuna olen viimastel aastatel viljelenud fotomaalide tegemist, mis tähendab väljaprinditud fotode katmist maalingutega. Samuti olen rakendanud maalikunsti, tegemaks erinevatele festivalidele dekoratsioone.
Ja alati on kodus mõni pooleliolev maal molberdil ootamas.

Iga asi saab kusagilt alguse. Iga anne lööb millalgi välja. Kuidas juhtus Teiega (ma mõtlen maalimist)?

Maalimise kirg lõi rohkem välja tegelikult Tartusse kolides, sest siis mul oli oma ruum, kus võisid igal pool olla lõuendid ning värvituubid. Sellest ajast peale on mul alati midagi käsil olnud.
Kuid armastus maalimise vastu on eri aegadel väljendunud erinevalt. Olen teinud graffitit, dekoratsioone, foto-, seina- ja lõuendimaale.

Mis aitas kunstnikuks hakkamisel kaasa? Kes ja kus oli hooandja? Kas mingi mõju oli sellel ka Elva keskkonnal ja siinsel loodusel?

Kunstnikuks kujunemisel oli väga oluline see südame all helisev miski, pidev loometung ning muidugi mõsta mind ümbritsevate inimeste toetus ja julgustus. Kindlasti on Elva loodus mõjutanud mu mõttelaadi.
Minu inspiratsioon tulebki enamasti loodusest.

Millal ja kus leidis aset Teie maalide esimene astumine avalikkuse ette? Kas olete esinenud ka personaalnäitustega?

Oma maale ja fotomaale olen näidanud segiläbi erinevatel näitustel alates 2014 aastast. Esimene ainult fotomaalidele pühendatud näitus “Tüvemustrid” leidis aset üsna hiljuti – kevadel 2017. Olen valmis saanud uue sarnases tehnikas näitusega “Maa embus ja tule laul”, mida saab näha veebruaris 2018 Tartu kunstnike majas.
Ruudu Rahumaru näitus “Tüvemustrid”

Esimest korda astusin maalikunstiga avalikkuse ette 2012 aastal. Tegin Tartu Genialistide klubile läbi kahe korruse kulgeva seinamaalingu “Hüpnonaudid:”

Kui kunstiga tegelemine toidaks ära, kas teeksite ainult kunstitööd, või kitsas tegevusala Teile enam ei sobigi?

See on väga keeruline küsimus, sest kõik mu töö, nagu juba mainisin, tundub mingis mõttes kunstitööna. Mulle väga meeldib, kuidas fotograafi amet viib mind kokku imeliste, igati inspireerivate inimeste ja seiklustega.

Paljud kaasaaja noored andekad inimesed võtavad ahnelt ette järjest uusi loomevaldkondi – fotografeerivad, kirjutavad luuletusi, tahuvad skulptuure, kribavad romaane, teevad filme, lasevad lavalt laulu. Kuidas Teiega lood on?

Fotograafia, fotokunst, maalikunst, joonistamine, lavakujundused, dekoratsioonid, graffiti, seinamaalingud, ürituste korraldamine ja veel eksperimenteerimist siin ja seal.
Kõik see on minu ampluaa.

Milliseid toredaid samme võiksime astuda meie väikeses Elvas, et rohkem üles näidata linna „kalduvust“ kujutava kunsti poole? Ka praegu on siin andekaid noori.

Meeleolukad näituseavamised on oluline osa kunstikultuurist. Avada näitust nii, et on esinejaid ja melu. Et kunstnikud on kohal ja saaks kohe teemasid arutada. Selline nipp aitab kunsti ja selle mõtestamist elusana hoida.
Võib-olla võiks Elvas ka rohkem tänavakunsti olla. Et kohe tänaval oleks näha – siinsel linnal on kunstikalduvus olemas.
Võiks käivitada ka Elvas mõni põnev kunstifestival. Võiks siduda see kunstifestival Elva loodusega, viia kunst metsa. Mets ja männid on ju Elva identiteedi osa.
Suvel võiks tegutseda mõni üle-eestiline kunstilaager Elva metsade vahel.
Kodukohvikutepäeval võiks olla ka kunstinäitusi.
Välismaalaste tarvis sobiks kunstiteraapiline suvepuhkus Elvas.
Kunstikuu kõrval võiks olla Kunstipäev, kus erinevate valdkondade kunstnikud räägivad oma igapäevaelust, näitavad teoseid ja pilte ning võimalusel tegutsevad töötoad. Taustaks võiks olla Elvast pärit kunstnike näitus.
Pakuksin veel Fotolaagrit Elva metsades.
Näeksin mingit sorti kunstiteemalist sümpoosiumi Tervisespordi keskuses.
Kui Elvas on juba väerada, siis väerajal võiks ka kunstipäraseid väeesemeid valmistada.
Võimalusi on väga palju, aktiivseid korraldajaid on tarvis.

Tutvu Ruudu Rahumaru töödega: http://rahumaru.tumblr.com

Fotokollazh “TAJU” 2016

Intervjueeris Kalju Hook

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X