Toimetaja veerg

TOIMETAJA VEERG: Räägime päevadest

Räägime kella keeramisest, pimedast ajast ja tüdimusest. Vaatame, et loodus on räämas. Kurdame, et  meedia toob uudiseid, mis ajavad segadusse ja on vähe rõõmustavad. Räägime kalendrikuust ja päevadest.

Rahvakalender on novembrit nime poolest väga heldelt ristinud. Esivanemad pidasid pausi pärast raskeid suve- ja sügistöid ning  andsid novembrile päris mitu nime – hingekuu, talvekuu, mardikuu, kadrikuu. Ka sügise- ja isegi lumekuu. Päris hull näib olevat nimi „kooljakuu“. Aga tegelikult see  tähendas, et on oodata lahkunute hingede külaskäiku elavate juurde. Ja seda ei kardetud. Hoopis mälestati kadunukesi väärikalt. Meenutagem ka meie siinkandis elanud ja tegusid teinud inimesi – pikima staažiga koolijuhatajat Johannes Langi (sünd.04.11.1890), kirjandusteadlast Jaak Põldmäed (sünd.06.11.1942), kes küüditati lapsena Siberisse ja kellele saatus andis ainult 37 eluaastat, laskur Heli Rassi (sünd. 06.11.1951), kes sai elada vaid 21 aastat ja kelle mälestuseks on Elvas peetud rahvusvahelisi võistlusi, pedagoog Arvo Mälbergi (sünd.08.11.1924), andekat tõlki Linda Arivat (sünd. 18.11.1921), laskesuusatajate treenerit  Kalev Pukki (sünd .20.11.1933)   ja Elva ainukest kutselist näitlejat  Leopold Hansenit (sünd. 27.11.1879).

Ajapikku on kalendrit täiendatud igasuguste „päevadega“, millest kummalisemad  on ülemaailmne eutanaasiapäev, diabeedipäev, kopsupõletikupäev ja radioloogiapäev. Aga on ka hoopis rõõmsamaid. Näiteks headusepäev (13.nov.), üliõpilaste päev (17.nov.), isadepäev (19.nov.) ja terepäev (21.nov.).

7.novembril ootame Elva valla volikogu teist istungit, kus läheb vallavanema valimiseks. Kelle hulgast uus juht tuleb, pole vist keeruline ennustada – valimised võitis Elva vallas reformierakond.

Elva valla e-lehe tegijad soovivad  uutele vallajuhtidele juba hingedekuust alates tegusaid tööpäevi.

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X