Elva linn

Mida muukeelsed Elvast teada saavad, kui laptop kaasas on?

Sirvisin huvi pärast linke, et mida venelane, ukrainlane või inglane sealt Elva kohta teada saavad.
Vene inimene saab omakeelsest Wikipeediast (teksti on uuendatud 24.veebruaril 2017) teada, et Elva on linn Eesti kaguosas Tartumaal. Asub Elva jõe kaldal, mis suubub Emajõkke. Linnas on kaks järve – Verevi ja Arbi. Mitte kaugel linnast asub Viisjaagu järv.
Edasi saab lugeda, et novembris 2012 avati Elva haiglas „pika viibimisega“ rehabilitatsioonikeskus. Patsiente, kes ei valda eesti keelt, teenindatakse täiel määral vene keeles.
Tuntud isikutena, kes Elvas sündinud või siin elavad, mainitakse Ain Kaalepit ja Hugo Raudseppa. Viimase kohta on ausalt märgitud, et suri represseerituna Siberi vangilaagris.
Ilmekust annavad saidile 20 loodusfotot.

Internetist saab venelane teada, et Elvas on 800-meetrise vabalangemisega Seikluspark, kus vähemalt 3-aastastele on eraldi trass.

Booking.com ütleb, et Elvas on kolm hotelli, ja lisab (sõna-sõnalt), et on „grandioossed hinnaalandused, kui kohad broneeritakse onlainis“.
Reklaamitegijad teatavad, et Elva öömajad on täiesti võrreldavad Tartu hotellidega Tartu, Dorpat, Pallas ja London.
Venelasele pakutakse ka kinnisvara, 10 objekti. Kõrgeim hind on 495 000 eurot tükk.
Vene keeles on piisavalt juttu meie jalgpalliklubist ja on kenasti pakkuda ka mängude kalender. Viimast muidugi kohalikele venelastele.
Internetis on ka intrigeeriva nimega link „Elva – Uus-Meremaa“, kuid kahjuks mingit lahtiseletavat teksti veel ei ole.

Vene keeles on ka link „Mida Elvas ette võtta?“. Kenad pildid vihjavad Kultuurikeskusele, linnavalitsuse hoonele, lauluväljakule, Waksalile, Waksal Expressile, tenniseväljakule ja pubile ÜksTeist.

Enam-vähem sama on lugeda Elva kohta ka ukraina keeles.

Kummalisel viisil on venekeelses lingivalikus ka kaks Elva linnaga üldse mitte seotud Elvat. Need on Tšeljabinski oblasti lõunaosas asuvas Varna külas tegutsev Varna leivatoodete kombinaat, mis toodab rafineerimata päevalilleõli „Elva“. Toode pidi kõvasti aitama gastriidi, maohaavade ja kolesterooli vastu ning kannab erimärgistust „Aus toode“.
Teine mitte-Elva, aga ikkagi Elva on Iževski sellenimeline osaühing, kus töödeldakse metalli ja tehakse elektrimootoreid.

Suureks üllatuseks avastasin ingliskeelse lingi, samuti Elvast, kus rippusid väga värsked fotod Verevi motelli töötajatest, valimisiidu Ettevõtlikud kahest liikmest, Elva Auto omanik Uve Õigusest, spordimees Johannes Sikust, Kultuurikeskuse juhist Kätlin Saarelast ja meie tublimatest ettevõtjatest viimasel Ettevõtluspäeval.

Sildid
Näita rohkem

Kalju Hook

ajaloolane, ajakirjanik ja tõlk. Töötanud Pärnu Raadios, Õhtulehes, Rahvalehes ja Pärnu Ekspressis. Kaastööd teinud Eesti Raadiole ja Elva Postipoisile.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X