Elva linnEttevõtlusValla uudised

TOOMAS LAATSIT: Kauge külaline Elvas

Vanal ajal oli Elva tuntud eelkõige kuurortlinnana, mis tõmbas siia oma kauni loodusega külalisi lähemalt ja kaugelt.
Lisaks kaunile loodusele on tänane Elva tuntust kogumas ka kui puhast keskkonda väärtustav Lõuna-Eesti tööstuslinn. Siinses piirkonnas toodetakse suurtes mahtudes näiteks kvaliteetset elektroonikat ja autoklaase.
Pikki aastaid on siin tegutsenud ka söödatehas.
Lisaks suurtele on jõudu kogumas väikeettevõtted, kes valmistavad tooteid väga erinevatele valdkondadele. Üheks selliseks on oma tooteid eksportiv ja arendav Lahzit OÜ. Siin valmistatud tööriistu palkmajade ehitamiseks kasutatakse täna kõigil kontinentidel, kokku 27 riigis.
Pole kaugeltki igapäevane asi trehvata silmast-silma siinsamas Elvas klienti maakera kuklapoolelt. On ju nendega seni suheldud vaid meilikirjade või telefonikõnede kaudu.

Aga nii see juhtus – tänavu 6. oktoobril!
Juhtumisi oli Elvas ettevõtluspäev. Minule tuli aga külla väga eksootiline külaline – ühe minu ettevõtte stammkunde, Uus-Meremaa firma New Zealand Log Homes esindaja. Täpsemini hr. Derek Mullooly, meie partnerfirma asutaja ja, muide, iiri juurtega mees..
Uus-Meremaal sirguvad praegu kevadised tulbid, meie siin Eestis naudime kohati kuldset ja ka kohati üsna vihmast sügist. Nii et mees tuli kevadest sügisesse!

Derek on külastanud mitmeid maailma riike. Käinud USAs, Suur-Britannias, Kanadas, Iisraelis, Süürias, Jaapans, Indias ja mitmel pool mujal,
Külalisel oli pajatada nii mõndagi huvitavat. Ta on rännanud maailmas alates 22. eluaastast ja suhelnud paljudes riikides ka noorte inimestega. Tema sõnul räägivad noored üle maailma, et neile on eluks vaja rahu, õpi-, töö- ja laste kasvatamise võimalusi. Ei suurt enamat!
Samas on nii paradoksaalne, et sõjaotsuseid teevad alati neist vanemad. Sõtta peavad minema aga just noored.
Mu külalisest filosoof nentis, et igas riigis on mingi protsent halbu inimesi (bad people), kes on nagu tilk tõrva meepotis. See tundub olevat paratamatu ja on tingitud inimloomusest. Enamuses on inimesed head ja edukusele pühendunud.
Oli meeldiv kuulda, et meie Uus-Meremaa partnerfirma võitis kohaliku disainiauhinna – Grand Designs 2017. Selle võidu toonud maja ehituseks on kasutatud Lahzit OÜ palgikoorimistööriistu Lahzit® D220 SPH!


Kui Derek oli Aucklandi lennujaamas oodanud 17 000 km pikkuse lennu algust Euroopasse, näidatud lennujaama teles just saadet, kuidas need auhinnad kätte anti. Mees oli hetkega ootesaali kuulsus!
Tunnistan üles, et kaude sellesse võitu oma tööriistadega panustanuna, on ka minul selle auhinna üle väga hea meel!

Muidugi ei saanud ma lasta kaugelt maalt tulnud külalist tühja kõhuga reisi jätkata. Ja testisin tema peal Elva uuemat söögikohta – restorani Waksal. See on selline külastajaid hästi vastuvõttev ja peenem koht, kuhu oma sõpradega minna. Derek oli meeldivalt üllatunud, et nii väikeses ruumis on võimalik tagada nii lahe olemine ja väga hea teenindus.

Uusmeremaalastel on väga huvitav komme. Juba noorest east ostetakse inimesele väike ämbrikene (Bucket). Selle sisu ei käi mingi kaane või kümne luku taha. Noor inimene kogub sinna sedelikesi, millel on kirjas sõnum iseendale – eesmärgid ja soovid, mida ta tahab oma elu jooksul täide viia.
Teatud aegadel võtab ämbrikese omanik pimesilmi mõned sedelid välja ja tuletab endale meelde, mis taotlused nendel üles märgitud on. Mõistagi – juba saavutatud sihtidega sedelid enam ämbrikesse tagasi ei lähe.
Selline traditsioon valitseb kogu ingliskeelses maailmas. Kas ehk tasuks mõõtu võtta?

Derek oli Eestis juba mitmendat korda. Siit edasi suundus ta oma koostööpartnerite juurde Suur-Britanniasse, Manchesteri. Seejärel oli tal plaan lennata Kanadasse ja sealt juba tagasi kodumaale. Peaaegu ring tuleb maailmale peale!

Mina aga jäin Derekile võlgu vastuvisiidi tema kodumaale. Tunnistan üles, et minul on ka oma Bucket list ja selles on kirjas soov näha kord Uus-Meremaad, millest esimest korda lugesin lapsena Julies Verne’i raamatust “Kapten Granti lapsed”.
Maailma võib risti-rästi läbi sõita ka turistina. Kui niipalju raha ja aega on. Hulga toredam on reisida asisemal eesmärgil. Ilma ja inimesi näeb sel puhul nii kui nii.

Siinkohal võtke, noored, vastu minu soovitus. Õppige ja arendage end professionaaliks! Eriti soovitan inseneeria valdkonda. Õppige ja töötage pühendumusega ning pange oma ettevõte siin Elva vallas püsti.
Me võime elada täna Elvas, Rannus, Rõngus või kustahes. Maailm aga on jäänud palju väiksemaks kui see meile näib. Olen kindel, et tänu ettevõtlikele noortele saab meie tilluke kant tulevikus läbi oma tuntuse oluliselt suuremaks!

Toomas Laatsit

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X